Állami támogatással indítanak programozói képzéseket

Codecool programozás
Vágólapra másolva!
A kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv részeként a válság által sújtott szektorokból kényszerűen kikerülők digitális átképzését 95 százalékban fogja támogatni az állam, kamatmentes felnőttképzési diákhitellel segítve a tanulás ideje alatt a megélhetést.
Vágólapra másolva!

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter bejelentése szerint

szinte teljes egészében – 95 százalék erejéig – fogják támogatni a munkahelyüket a válság miatt elvesztők átképzését, továbbá kamatmentes felnőttképzési diákhitel konstrukció is elérhető lesz számukra.

Az informatikai képzések piacán

állásgaranciát nyújtó kurzusokat

szervező Codecool Programozóiskola honlapján már el is érhető az állami támogatás felhasználására alkalmas képzési program tervezete és az előzetes jelentkezés is elindult. Az IT-karrierekhez segítő képzések első, díjmentes hónapja bevezetést nyújt a digitális munkavégzés és a programozás alapjaiba, valamint a digitális korszakban elérhető szakmákról, a vállalatok elvárásairól, az egyes kínálkozó karrierpályák jellegzetességeiről.

A Codecoolnál már elérhető az állami támogatás felhasználására alkalmas képzési program tervezete és az előzetes jelentkezés is elindult Fotó: Hirling Bálint - Origo

A jelentkezőkkel szemben csupán a betöltött 18. életév és a minimális angoltudás az elvárás,

más korlátokat nem szabnak a bevezető hónapra történő jelentkezés során. Az egy hónapos bevezető egyúttal karriertanácsadást is nyújt: a résztvevőknek személyre szabottan tesznek javaslatot, hogy melyik, a munkaerőpiacon keresett, IT-munkaköröket lefedő szakirány felé érdemes orientálódniuk, és azt milyen kurzus elvégzésével érhetik el. Az állami támogatás következtében jelentős kedvezményekkel, vagy akár teljesen ingyenesen is elérhetők induló kurzusok, melyek konstrukciótól függően kínálnak állásgaranciát, vagy állásszerzésben való közreműködést - ennek pontos részletei a vonatkozó kormányrendeletektől is függnek még.

Az elérhető szakmák palettája széles. A 3-tól 12 hónapig terjedő kurzusokon többek közt szoftvertesztelőnek, cloud-adminisztrátornak, automatizálási konzulensnek, frontend fejlesztőnek, vagy éppen webshop-üzemeltetőnek képezhetik át magukat a jelentkezők.

„Tisztában vagyunk ugyanakkor azzal is, hogy a válság miatt a hétköznapi megélhetés is kihívás azoknak, akik akár már hetek óta jövedelem nélkül élnek, ezért képzéseink mellé az állam által bejelentett, új Diákhitel konstrukciót is kínálni fogjuk."

– mondta el az induló képzéseik kapcsán Boda József a Codecool társalapító-ügyvezetője. Az állami támogatásnak köszönhetően a képzési díjak jelentős részétől mentesülnek a képzésekre jelentkezők, a diákhitel konstrukció pedig azt is biztosítja, hogy a tanulók teljes figyelmüket új szakmájuk megszerzésére tudják összpontosítani.

A junior szoftverfejlesztők és tesztelők képzésével foglalkozó PROGmasters is reagált az állami bejelentésre. Az IVSZ által auditált programozóiskola a szerdai napon elindította az előjelentkezést. A cég a teljes karrierváltást lehetővé tevő 6 hónapos programozó kurzus mellett, rövidebb idejű továbbképzéseket is elindít, így pár hetes, illetve néhány hónapos

scrum master, manuális és automatizált tesztelő, IT-szervező, webfejlesztő, valamint product owner képzéseket is elérhetővé tesz.

A programozóiskola a felvételi előtt állókat karrier-tanácsadással segíti az érdeklődésüknek és az igényeiknek leginkább megfelelő képzés azonosításában, míg végzett hallgatóit az elhelyezkedésben támogatja jelenleg 54 IT partnercége bevonásával. A felvételi feltételek képzésenként eltérőek, jellemzően azonban a soft skillek és a korábbi munkatapasztalat számítanak, illetve egyes esetekben a nyelvtudás, ugyanakkor programozói alapképzettség egyik képzéshez sem szükséges.