Nagyon vigyázzon, ha ilyen tartalmú e-mailt kap!

hacker
http://www.dreamstime.com/stock-photos-hacker-laptop-sunglasses-image31623353
Vágólapra másolva!
Ömlenek a koronavírusos adathalász levelek a Gmailre: a Google levelezője a múlt héten napi 18 millió ilyen e-mailt szűrt ki - az online csalók igyekeznek kihasználni a világjárvány okozta krízishelyzetet. Ehhez társul még további napi 240 millió, ugyancsak a járványhoz kapcsolódó spam üzenet.
Vágólapra másolva!

A Gmail naponta 100 millió adathalász (phishing) e-mailt blokkol, és az ilyen és egyéb kártékony e-mailek kiszűrésére pedig folyamatosan naprakészen tartja gépi tanulási modelljeit. Ez utóbbiakkal a keresőóriás szerint a spam, phishing és potenciális malware-eket tartalmazó üzenetek 99,9 százalékát tudja megfogni - írja a hwsw.hu. A portál arról is beszámol, hogy az elmúlt időszakban a koronavírusra épülő csalások nagyon nagy terhelést jelentenek a rendszernek.

Többek között megfélemlítéssel vagy épp anyagi támogatás ígéretével próbálják átverni a felhasználókat:

a Google szerint az egyik jellemző módszer, hogy a levelek küldői egészségügyi szervezetek, például a World Health Organization (WHO) képviselőinek adják ki magukat, hogy végül a saját zsebükben landoló adományokat kérjenek a címzettektől.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

De volt olyan is, hogy a csalók az otthonról távmunkázó alkalmazottakat próbálták munkahelyi üzeneteknek tűnő e-mailekkel tőrbe csalni, amelyekben kártékony oldalakra vezető linkeket helyeztek el. A kisvállalatokat pedig kormányzati támogatással kapcsolatos tájékoztatásnak álcázott e-mailekkel igyekeznek rávenni érzékeny adataik kiadására.

Szájmaszk ígéretével támadnak az adathalászok

Egy koronavírussal kapcsolatos átverés jelent meg Magyarországon, amelyet az ESET szakemberei már más országokban is észleltek. A kampányban kéretlen levelekkel (spam), illetve hamis webshopokkal támadják a hazai felhasználókat. A csalók arcmaszkokat kínálnak a levelekben, amelyek egy átverős oldalra irányítják a gyanútlan áldozatokat.

Az álhírek, átverések és csalások miatt a kormányok mellett a Facebook, a Twitter és a Microsoft is keresztes hadjáratot kezdett az interneten az átverések miatt.