Teljes fizetés járna a rövidített munkaidőre

RESZASZ és MOSZ közös sajtótájékoztatója a MOSZ székházában 2016 január 15-én

Palkovics Imre, MOSZ elnök RESZASZ és MOSZ közös sajtótájékoztatója a MOSZ székházában 2016 január 15-én

Palkovics Imre, MOSZ elnök
RESZASZ és MOSZ közös sajtótájékoztatója a MOSZ székházában 2016 január 15-én Palkovics Imre, MOSZ elnök
Vágólapra másolva!
Korábbi fizetését teljes egészében megkaphatja az a munkavállaló, aki a kormány által meghirdetett rövidített munkaidőben dolgozik, és keresete nem magasabb a minimálbér kétszeresénél. A kiegészítés egy részét a Magyar Államkincstár állná, közvetlenül a munkavállaló kapná, adómentesen – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A minimálbér és a kötelező legkisebb kereset kétszeresének megfelelő összeg közötti fizetések után adna támogatást az állam rövidített munkaidő alkalmazásánál, tehát a bruttó 161 ezer és 322 ezer forint között keresőknek.

Az állami támogatás mértéke legfeljebb 75 ezer forint

– tájékoztatott Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az elnök a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülését követően nyilatkozta, hogy az érintett munkavállalók abban az esetben sem szembesülnének fizetéscsökkenéssel, ha a korábbi nyolcórás munkaidejük helyett a koronavírus-járvány miatt átmenetileg négy órában dolgoznak. Ebben az esetben a teljes keresetük fele egyébként is járna a megfelezett munkaidőnél.

A további ötven százaléknak a hetven százalékát fizetné az állam, a fennmaradó harminc százalékot pedig a munkaadó.

Ugyanakkor nem jár állami kiegészítés azoknak, akiknek munkáltatója nem tud a járványhelyzet miatt foglalkoztatni. A szociális partnerek emellett kifogásolták, hogy rövidített munkaidő esetén egyéb tevékenységet, például képzést kell vállalniuk az alkalmazottaknak, és ezt a munkáltatónak kell biztosítania.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Azok a munkavállalók, akik karantén vagy egyéb hatósági korlát miatt nem tudnak dolgozni, továbbra is jogosultak táppénzre.

Palkovics Imre továbbá hangsúlyozta, hogy a részletekről folyamatosan egyeztetnek, a végleges rendelet legkésőbb májustól lép életbe.