Kényszerből online játékok edzője lett a hegedűművész

Fortnite, játék
LAS VEGAS, NV - APRIL 21: Gamers play "Fortnite" against Twitch streamer and professional gamer Tyler "Ninja" Blevins during Ninja Vegas '18 at Esports Arena Las Vegas on April 21, 2018 in Las Vegas, Nevada. Blevins is playing against more than 230 challengers in front of 700 fans in 10 live "Fortnite" games with up to USD 50,000 in cash prizes on the line. He is donating all his winnings to the Alzheimer's Association. (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Trevor Andrews hegedőművésznek és zenetanárnak március vége óta nincs munkája, mivel zenekari fellépéseit lemondták, és diákjai sem járnak a magánórákra a koronavírus-járvány miatt. Ugyanakkor Andrews szakértőnek vallja magát az Apex Legends nevű online videojátékban, ezért az interneten keresztül oktatni kezdett leendő játékosokat.
Vágólapra másolva!

A járvány miatt sokan vesztették el állásukat, ugyanakkor a videojátékokhoz értőkből könnyen válhatnak teljes munkaidős edzőkké a rajongók. Noha szokatlannak tűnik, ám évek óta egyre erőteljesebb tendencia a videojáték-készségek fejlesztésének oktatása. Manapság pedig kifejezetten népszerű otthoni munka, amikor az emberek még több időt töltenek otthonukban és játszani szeretnének.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Ethan Miller

– nyilatkozta Andrews.

Mint bármelyik edző, a videojáték-edzők is arra tanítják a játékosokat, hogy miképpen alkalmazhatnának jobb stratégiákat és miként működjenek együtt csapatban – ez utóbbi különösen fontos az olyan online játékokban, mint a League of Legends és az Overwatch, ahol a játékosokból álló csapatok mérkőznek meg.

Andrews becslése szerint márciusban 500 dollárt keresett (160 ezer forint),

ami ugyan nem elég a megélhetéséhez, de számításai szerint bevétele tovább fog növekedni, mivel továbbra is reklámozza magát olyan online közösségekben, mint a Microsoft Mixer. Az edző óránként 25 dollárt számít fel, míg az egyben tartott három órára 60 dollárt (19 ezer forint) kér.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Ethan Miller

– nyilatkozta Joost van Dreunen, a videojátékokra szakosodott tanácsadó és befektetési vállalkozás, a New Breukelen alapítója.

A kanadai Rio Spersch egy olyan céget működtet, amely robotikát és animációs programokat tanít gyermekeknek az iskolák melletti közösségi központokban. Az alapító elmondta, az ügyfelek elvesztése csapást jelentett vállalkozása számára, és ez arra késztette őt, hogy alternatívákat keressen, ezért a korábban is folytatott edzői tevékenységét kiterjesztette márciusban, és saját elmondása alapján

három hét alatt 1.300 dollárt (418 ezer forint) keresett.

A videojáték-edzők több platformon is hirdethetik szolgáltatásaikat, a két legnépszerűbb a Fiverr és a ProGuides. Ez utóbbi adatai szerint a megrendelt edzői foglalkozások száma márciusban 25 százalékkal növekedett, míg a Fiverrnél 43 százalékos emelkedést tapasztaltak. A GamerCoach, az európai játékplatform pedig arról adott ki tájékoztatást, hogy értékesítése 60 százalékkal növekedett márciusban.