Az üzleti utazásokat is lenullázza a járvány

executive BUSINESSWOMAN working woman WOMAN business work business trip SHADOW SILHOUETTE waiting hand on hip traveling arms akimbo one person northern european ethnicity appointment PLANE AIRPORT indoors day working THREE QUARTER LENGTH BACKLIT color ADU
Businesswoman next to luggage, silhouette, airplanes in background
Vágólapra másolva!
A világ üzleti utazási szektora összesen nagyjából 820 milliárd dollárt bukhat a bevételeiből a koronavírus-járvány miatt. A veszteségek nagyjából a fele várhatóan Kínát sújtja majd – derül ki egy friss elemzésből.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb pofont az ázsiai utazási iparág szenvedheti el. A Global Business Travel Association (GBTA) felméréséből ugyanis az derült ki, hogy

minden négy megkérdezett vállalatból három úgy nyilatkozott, törölte vagy elhalasztja a Kínába, Hongkongba, Tajvanra, valamint Ázsia más országaiba irányuló üzleti útjainak jelentős részét.

A GBTA friss véleménye ráadásul sokkal durvább, mint amit februárban jósolt a szervezet. A mostani 820 milliárdos veszteségre vonatkozó prognózissal szemben ugyanis februárban még csak 560 milliárd dolláros bukást vetítettek előre 2020 egészére.

Ez a szám azonban kimondottan az üzleti utazásokkal összefüggő bevételekre vonatkozik, így adódik az eltérés a magánutak lemondásából adódó bevételkiesések, illetve a jelenlegi prognózis között.

Havi 1 milliárd eurót bukik az európai turizmus

Ahogy terjed a koronavírussal kapcsolatos félelem a világban, egyre nagyobb veszteségekeket szenved el az európai turizmus. Egy uniós tisztviselő szerint az iparág már most is havi 1 milliárd eurót veszít a járvány miatt. A turizmus globálisan is az egyik legnagyobb vesztese a koronavírus-járványnak. Ez a hatás pedig Európát sem kerüli el.

A szervezet vezetője, Scott Solombrino kiemelte, a koronavírus a szektorban érdekelt vállalatok nyereségeit is erősen le fogja húzni. Hozzátette, nem szabad alulbecsülni a járvány hatásait az iparágra – illetve a szélesebb gazdaságra.

Kínában egyébként a járvány kitörése óta az üzleti utak 95 százalékát törölték, és a friss várakozások szerint az ország 401,1 milliárd dollárt bukhat csak ennek következtében.

A második legnagyobb veszteséget Európa könyvelheti el, 190,5 milliárd dollárral.

Az egyes konkrét szektorok tekintetében a légitársaságok és a szállodák tipikusan a legnagyobb haszonélvezői az üzleti utaknak, vagyis jelen esetben ez a két iparág szenvedheti el a legnagyobb bevételkieséseket, főleg ha a járvány terjedése nem áll meg – tette hozzá a szervezet.