Koronavírus: ez történt kedden a gazdaságban

Csehország, koronavírus
A tourist wearing mask is seen at the main railway station in Prague, Czech Republic on 1st March, 2020. Today, the Czech Republic has confirmed its first three cases of coronavirus, with all the patients having traveled from northern Italy. Two patients who showed mild symptoms were in Prague and the third in the city of Usti nad Labem, 90 km north of the capital. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

A Nike bezárta európai központját

A sportszergyártó óriásvállalat átmenetileg - hétfőre és keddre - bezárta a hollandiai Hilversumban található európai központját, miután koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak egyik dolgozójuknál. Az irodában 80 országból mintegy 2000 alkalmazott dolgozik - írja a Reuters. Az épületet azóta fertőtlenítették, illetve - pusztán elővigyázatossági okokból - ugyanezt már megtették az egyesült államokbeli Oregonban működő globális központban is a hétvégén.

A BMW karanténba helyezte 150 alkalmazottját

A BMW megerősítette, hogy a múlt hét vége óta a vállalat egyik alkalmazottja orvosi kezelés alatt áll, akinél koronavírus-fertőzést állapítottak meg. A dolgozó állapota jó, nem a gyártásban, hanem a fejlesztőrészlegen dogozik, és nem járt külföldön az elmúlt időszakban. A német konszern arra kérte megbetegedett alkalmazottjának kollégáit, akik érintkezésbe kerülhettek a fertőzöttel, hogy vonuljanak 14 napos karanténba. A cnet.com értesülései szerint közel 150 dolgozó érintett. Mivel a fejlesztésben dolgozó alkalmazottakról van szó, ezért otthonról dolgoznak tovább.

Újabb fontos gazdasági konferenciát mondtak le

Elmarad a március 23-val kezdődő hétre meghirdetett, Cesco Week Santiago nevű szakmai rendezvény, közölte a szervező Center for Copper and Mining Studies, a rézkitermelés kérdéseivel foglalkozó, tekintélyes iparági nonprofit szerveződés. A konferencián számos bányaipari vállalat képviselője tartott volna előadást, ám a teljes eseményt lemondták a koronavírus terjedése miatt. A konferencia a rézipari szereplők legfontosabb éves találkozója. A fém piacának alakulását gyakran a gazdasági trendek előre jelzőjének tartják. A befektetők idén - úgy tűnik - elfordultak a rézérctől a vuhani koronavírus miatti aggodalmaknak köszönhetően, ára 2020-ban már 8 százalékot zuhant, írja a Mining.com. A rézipari találkozó nem az első fontos iparági rendezvény, amit a járvány miatt fújnak le. Lemondták a CERAWeek-et is: az év egyik legfontosabb energetikai konferenciája március 9-én kezdődött volna Houstonban, arra 80 országból akkreditáltak szakembereket, ám a szervezők jobbnak látták törölni az eseményt.

Arcmaszkos turista Prága főpályaudvarán, március elején Forrás: NurPhoto/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

Készlethiány van egyes elektronikai termékekből

Már érzékelni lehet a Covid-19 vírus hatásait a termékellátásban: egyes csúcstechnológiás elektronikai eszközökből hiány vagy csak korlátozottan elérhető mennyiség van a kereskedelemben, mivel a kínai gyárak leállása miatt azokból a cégek nem kapnak újabb szállítmányokat. Az Apple jelzése szerint, az iPad Pro hiánycikknek számít több európai, ausztráliai és amerikai üzletben illetve városban. New Yorkban és Los Angelesben például teljesen kifogytak bizonyos modellekből, a cég okosórái pedig online sem rendelhetők. Az egyik közösségi médiaóriáshoz kötődő Oculus Quest virtuálisvalóság-eszközből szintén készlethiánnyal találkoznak a vásárlók, vannak olyan régiók, ahol egyáltalán nincs abból. A HP pedig azt közölte, néhány számítógép-családjuk termékeit az utolsó darabig megvették a vásárlók, és a Sprocket nyomtatócsaládjuk termékeit is nehéz beszerezni.

Óriási károkat okozna egy vesztegzár Londonban

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely tanulmánya hangsúlyozza: valószínűtlen, hogy Londont valaha is teljesen karantén alá kellene helyezni, de egy ilyen drasztikus intézkedés gazdasági hatásainak modellezése ennek ellenére nem teljesen indokolatlan. A CEBR elemzőinek modellszámításai szerint, ha egy London egészére kiterjedő zárlat naponta 495 millió font (több mint 190 milliárd forint) gazdasági kiesést okozna, ötnapos munkahéttel számolva a gazdasági veszteség egyheti teljes karantén esetén meghaladná a 2,4 milliárd, egyhavi zárlat esetén a 10 milliárd fontot. A CEBR tanulmánya szerint e veszteségek a londoni gazdaság kibocsátási teljesítményének 31 százalékos zuhanását jelentenék.

Nem vesz részt a közösségi médiaóriás a híres tech fesztiválon

A Reuters értesülései szerint a világ legnagyobb közösségi oldala a koronavírus miatt nem lesz jelen az idei South by Southwest (SXSW) zenei, filmes és tech fesztiválon, a hírt pedig a Facebook szóvivője is megerősítette. Az SXSW-t jövő héten rendezik meg a texasi Austinban, a tíznapos eseményt pedig már 1987 óta bonyolítják le. Zenei és filmes programok mellett tech konferenciát is rendeznek, ahol idén többek között a zeneipar jövőjéről, az újságírásról és a tech iparról lesz szó. Az eseményen felszólalóval képviseli magát többek között a Lime, a Vox, a Twitter, a Credit Karma, a Google és a Riot Games is.