Teljesen leállhatnak az amerikai légitársaságok

united airlines gépek
SAN FRANCISCO, CA - JULY 08: United Airlines planes sit on the tarmac at San Francisco International Airport on July 8, 2015 in San Francisco, California. Thousands of United Airlines passengers around the world were grounded Wednesday due to a computer glitch. An estimated 3,500 were affected. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

A teljes leállásra készülnek az amerikai légitársaságok

A Wall Street Journal információi szerint az amerikai légitársaságok vészforgatókönyvet készítenek, ha esetleg a kormány úgy dönt, hogy leállítja a teljes légi közlekedést az Egyesült Államokban. Ugyan a Fehér Ház még nem hozott döntést erről, de a légitársaságok számára egyre nehezebb a működés fenntartása a lecsökkent kereslet miatt és a nemzetközi korlátozások miatt.

A döntéshozók több intézkedést is tettek annak érdekében, hogy továbbra is üzemképes legyen a légi közlekedés, azonban egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a jelenlegi helyzet nem fenntartható. A legtöbben attól tartanak, hogy a fertőzés végig fog söpörni a légi közlekedés üzemeltetéséhez legfontosabb munkaköröket ellátó személyek között. Ez néhány esetben már meg is történt, hiszen több irányítóközpontot is be kellett zárni a pozitív esetek miatt.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Justin Sullivan

A legtöbb társaság már így is nehéz helyzetben van, mivel nem csak a nemzetközi járatokat kellett teljesen leállítani, hanem a belföldi járatokat is 40 százalékkal csökkentették, ez pedig azt eredményezte, hogy elvesztették a fizető utasok 80 százalékát az előző év azonos időszakához mérve. Az olyan cégek, mint az American Airlines és a United Airlines a hét elején járatai 40 százalékát törölte a kevés utasra hivatkozva.

Válságtanácskozást tartottak az afrikai országok pénzügyminiszterei

Az afrikai országok pénzügyminiszterei összehangolt fellépést sürgetnek a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak kivédésére. A pénzügyi szaktárcák vezetői virtuális konferenciát tartottak a kialakult helyzetről, amelyen többek között kiemelték, hogy a kontinens államai már a vírus megjelenése előtt is forráshiánnyal küszködtek, ha pedig most nem működnek együtt a válság leküzdésében, akkor az afrikai gazdaságok és társadalmak súlyos károkat szenvedhetnek el. Az ENSZ hivatalos forrása, az uneca.org.com beszámolója kiemeli, hogy az idei évi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseket a járvány hatásai miatt az egyes országokban már 2-3 százalékkal csökkentették.

Az afrikai valutaközösségi frank bankjegyei Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Mindezek alapján a pénzügyminiszterek leszögezték, hogy Afrikának haladéktalanul 100 milliárd dolláros gazdasági stimulusra van szüksége, illetve az idei évre esedékes 44 milliárd dollárnyi hitelkamat fizetésének felfüggesztésére és annak középtávú meghosszabbítására. A virtuális konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a legsebezhetőbb afrikai országokat pedig arra kell bátorítani, hogy folyamodjanak segítségért az IMF-hez, a Világbankhoz, az Afrikai Fejlesztési Bankhoz vagy más regionális pénzintézetekhez.

Ezen túlmenően a pénzügyminiszterek hangsúlyozták a vállalati szektornak való segítségnyújtás szükségességét, hiszen több mint 30 millió munkahely van veszélyben kontinensszerte, különösképpen a turizmusban és a légi közlekedésben. Végezetül leszögezték, hogy az életbe léptetendő intézkedések végrehajtása során a kereskedelmi forgalom számára mindvégig nyitva kell tartani a határokat.

Az adományok csökkenésére számít a Harvard egyetem

Az amerikai egyetem 40,9 milliárd adománnyal rendelkezik, ám a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés az oktatási intézményt is érinti. A Harvard csökkenteni kezdte a nem létfontosságú kiadásainak mértékét – nyilatkozta Thomas Hollister, az intézmény pénzügyi vezetője és alelnöke a Bloombergnek.

Hollister szerint az iskola jó anyagi helyzetben van, és képes ellenállni a gazdasági problémáknak. A 2008-as pénzügyi válság idején az egyetemnek szánt adományok 27 százalékkal estek vissza.

Jövő héten több mint a felével megugrik a teherforgalom a Heathrow repülőtéren

A brit Heathrow repülőtéren történő áruszállítás 53 százalékkal fog megnövekedni a jövő héten, mivel a szigetország legnagyobb légikikötője több orvosi felszerelést kap a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez. A rakományban gyógyszerek, oltóanyagok, fertőtlenítők, fecskendők és légzőkészülékek érkeznek majd – írja a Reuters.

A londoni repülőtéren a személyszállító gépek jelenleg állnak.