Rég nem látott összeomlás jöhet az amerikai ingatlanpiacon

sanghaji, sencseni tőzsde
A concerned Chinese investor reacts as he looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Fuyang city, east China's Anhui province, 29 March 2016. China's stocks fell for a second day on Tuesday (29 March 2016), paring this month's advance, as technology companies slumped and property developers extended losses amid concern new price-cooling measures will hit sales. The Shanghai Composite Index slid 1.28 percent. Poly Real Estate Group. dropped to the lowest level in a month, dragging down a gauge of developers. The ChiNext index of small-cap shares plunged the most in three weeks. The Hang Seng China Enterprises Index fell for a fourth day as trading resumed in Hong Kong after a two-day holiday. The nation's biggest cities including Shanghai and Shenzhen rolled out measures late last week to tame soaring real-estate prices. The moves may hurt investor sentiment, according to Partners Capital International. Developers have led the Shanghai gauge's 10 percent rebound from the January low.
Vágólapra másolva!
A koronavírus miatt zuhanórepülésben vannak a világ tőzsdéi és egyre több szakértő tart attól, hogy a lakáspiacot is eléri a járvány, ráadásul van aki szerint az Egyesült Államokban a teljes összeomlás sem kizárt, amelyet a 2008-as gazdasági válsághoz lehet csak hasonlítani.
Vágólapra másolva!

Egyre több ingatlanszakértő jósólja azt, hogy az Egyesült Államok lakáspiaca megrogyhat és a 2008-as szintre zuhan. Denise Schroder, egy oklahomai ingatlanos szerint ennek jelei Olaszországban már érződnek, ahol egy időre le is állították a jelzáloghitelek fizetését és szerinte éppen egy ilyen intézkedés okozhatja az ingatlanpiac összeomlását, hiszen óriási pánikot és bizonytalanságot kelt az emberekben a jelenlegi helyzet.

Szintén közrejátszhat az is, hogy a vírus terjedése miatt sokan veszítik el az állásukat, valamint a lakosság bevételei is csökkenni fognak,

így nő az eladósodás is, illetve sokan lesznek olyanok, akik nem tudják majd fizetni lakáshiteleiket, így elvesztik otthonukat. Szintén a nehéz gazdasági helyzet miatt egyre kevesebben tudnak majd saját otthont venni.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/An Xin

Az ingatlanosok egy másik fontos dologra is felhívták a figyelmet. Állítólag a legtöbb értékesítő nem akarja, hogy idegenek mászkáljanak egész nap a lakásukban vagy házukban, hiszen így könnyen megfertőződhetnek.

Ugyan pánik még nincs, de egyre több ingatlanos nyilatkozta, hogy komoly problémákat szülhet a koronavírus.

Még az Egyesült Államok legfelkapottabb ingatlanpiaca, a kaliforniai is komolyan megszenvedheti a lakéspiaci zűrzavart - annak ellenére is -, hogy a a FED 1,5 ezer milliárd dollárt pumpál a rövid távú hiteleket biztosító pénzpiaci intézményekbe.