Fillérekbe kerül majd, és júniustól gyártják a koronavírus új gyorstesztjét

Koronavírus, vírus, maszk, kórház, vizsgálat, kórházi eszközök, védőruha, Brescia, Olaszország
A hospital employee wearing protection mask and gear shows a swab, a cotton wab for taking mouth specimen, used at a temporary emergency structure set up outside the accident and emergency department, where any new arrivals presenting suspect new coronavirus symptoms will be tested, at the Brescia hospital, Lombardy, on March 13, 2020. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Júniusra elkészül és várhatóan gyártásba kerül a koronavírus elleni új gyorsteszt, mely a fejlesztők szerint, már 10 perc alatt megbízhatóan kimutatja a Covid-19 jelenlétét a fertőzésgyanús személyeknél.
Vágólapra másolva!

Az új ellenőrző eszközt egy brit biotechnológiai cég fejleszti egy szenegáli intézettel közösen a nyugat-afrikai országban, brit kormányzati forrásokból nyert támogatással. A munka részleteiről az Origo nemrégiben az alábbi cikkében számolt be:

Meglepő helyről érkezhet az eddigi leggyorsabb koronavírus-teszteszköz

Egy speciálisan a járványügyi innovációk kidolgozására és megvalósítására létehozott szenegáli létesítményben készül az a gyorsteszt, amellyel az eddigiekhez képest jelentősen rövidebb idő, 10 perc alatt hiteles teszt végezhető az új típusú koronavírusra - írja a Quartz. A DiaTropix nevű, dakari létesítményben (Szenegál) fejlesztik azt a koronavírus-gyorstesztet, amellyel 10 perc alatt kimutatható a koronavírus-fertőzés.

A Bloomberg most azt írja, a korábban közölteknek megfelelően, júniusra elkészülhet az eszköz, amely lényegesen felgyorsíthatja az egészségügyi illetve a laboratóriumokban dolgozók munkáját. A gyorsteszt a malária és a terhességi tesztek mintájára készül, ujjszúró és nyálból való mintavételre fejlesztett eszközöket tartalmazó kézi készlet.

Költsége beszerzési ára, 1 dollár (kb. 300 forint) lesz, ami lényegesen olcsóbb, mint a most általánosan bevett PCR-teszt.

Ez utóbbinál néhány óráig is eltarthat a laboratóriumi eredmény megérkezése, magánellátásban kérve pedig - már ahol egyáltalán végeznek ilyet - akár 400 dollárba is kerülhet. A PCR-tesztek révén, a kórokozó jelenlétére annak genetikai anyagának kimutatásával lehet következtetni.

A 10 perces teszt fejlesztését végző Mologic és szenegáli partnere a tervek szerint évi 8 millió tesztet tud gyártani, ezeket elsősorban az afrikai országoknak, valamint a WHO-nak értékesítik. A cég emellett keresi annak lehetőségét, hogy egy gyártó létesítmény kialakításával, 20 millióval növelhessék az éves gyártott mennyiséget.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Miguel Medina

A Covid-19 egyre több afrikai országban jelenik meg.

Afrika 54 országából 36-nak van laborkapacitása a koronavírus kimutatására, ám a friss előrejelzések szerint, most, hogy ott is megindul a vírus terjedése, ezek a laboratóriumok hamar túlterhelődnek.

A helyzetet az országok különböző módon próbálják kezelni. Az etióp kormányfő például azt jelentette be, hogy a kínai milliárdossal, az Alibaba alapítójával kötöttek megállapodást. Eszerint Jack Ma - aki már visszavonult cége éléről és filantróp tevékenységekbe kezdett - 10 és 20 ezer közötti mennyiségben terít tesztkészleteket 100 ezer védőmaszk kíséretében, minden egyes afrikai országban. Az illetékes etiópiai járványügyi központ pedig arról jelentett, hogy a következő héten egy berlini központú cégtől 200 ezer teszt fog érkezni koronavírusra, amit a kontinens országaiban osztanak szét.