Beszédes grafikonon az otthoni munka miatti nethasználat megugrása

Koronavírus, vírus, home office, otthon, otthoni munka, otthonról dolgozás, munka, illusztráció
Vágólapra másolva!
Érdekes összeállítást készítettek arról, hogyan követi az egyes országokban az úgynevezett virtuális magánhálózatok (angol rövidítéssel: VPN) forgalmának növekedése a koronavírussal fertőzöttek számának növekedését. Ebben önmagában nincs meglepő, hiszen a VPN-eket főként arra használják, hogy azokra csatlakozva a munkavállalók az otthoni eszközeikről is elérjék munkahelyük hálózati infrastruktúráját, azaz otthonról lényegében úgy tudjanak dolgozni, mintha az irodai gépük előtt ülnének.
Vágólapra másolva!

Az Atlas VPN nevű vállalat heti 50 ezer felhasználójára vonatkozó, aggregált adatokat publikált a március 2-8-ig, illetve a március 9-15-ig terjedő időszakban. Adataik azt mutatják, a VPN használat hirtelen megnőtt azokban az országokban, ahol lezajlott a Covid-19 vírus kitörése, azaz az egyéni megbetegedéseket felváltották a csoportos, illetve tömeges fertőződések.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Olaszországban például, ahol legsúlyosabb az európai járványhelyzet, az említett két hetes intervallumra nézve, 112 százalékos volt a növekedés mértéke. Iránban is jelentős, 38 százalékos megugrást tapasztaltak. Iránban legsúlyosabb a koronavírus miatti járványhelyzet a Közel-Kelet országai közül.

A VPN népszerűsége még a kevesebb igazolt esettel rendelkező országokban is megnőtt.

Például az Egyesült Államokban 3.802 megerősített eset volt a hét elején, a VPN-használat ugyanakkor az elmúlt héten 53 százalékkal nőtt. Azokban az országokban is tapasztalható növekedés, amelyekben a vírus terjedésének lassítására irányuló jelentős erőfeszítéseket tesznek, boltokat zárnak be, leállnak a termeléssel, és idejében otthoni munkavégzést írnak elő azoknak, akiknek munkája ezt lehetővé teszi. Spanyolországban a felhasználás mértéke 36 százalékkal, míg Németországban 29, Franciaországban 21 százalékkal nőtt.

A Statista az adatokat egyetlen beszédes grafikonra rendezte néhány, a fertőzéstől leginkább sújtott országra vonatkozóan, összevetésben a jelentett koronavírus-fertőzöttek számával. Az ábrán az oszlopok az esetek számának növekedését mutatja, míg a görbe a VPN használat megugrását követi (itt az előző héthez történik a viszonyítás):

Infographic: VPN Usage Surges During COVID-19 Crisis | Statista You will find more infographics at Statista

Az Atlas VPN szerint a távoli elérések alkalmazása teljesen egyértelműen a mind nagyobb jelentőséget kapó, otthoni munkavégzéshez köthető. Ami a cég szerint azért is figyelemreméltó, mert - állítják - a vállalatok többsége alapvetően idegenkedik a távoli elérés engedélyezésétől munkavállalóinak, attól tartva, hogy annak révén fontos és bizalmas céges adatok, üzleti információk kerülhetnek illetéktelenekhez vagy válhatnak hackerek célpontjaivá.