GDP-csökkenést vár a Goldman Sachs az USA-ban

Goldman Sachs embléma
The logo of financial services provider Goldman-Sachs pictured during the 10th Investment Congress of the DAB Bank at the Sheraton Hotel in Munich, Germany, 26 September 2007. The congress with its around 1,000 visitors is a business and communication platform for the financial services sector. Photo: Tobias Hase
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs öt százalékos GDP csökkenést és a koronavírus miatti recessziót jósol az amerikai gazdaságban a második negyedévben – írja a Business Insider.
Vágólapra másolva!

A bank módosította negyedéves bruttó hazai termék becslését, csökkentve a rövid távú bővülésre vonatkozó várakozásait és frissítve az év második felére szóló előrejelzéseit. Az első negyedévben a gazdasági termelés lassulását várják, mielőtt a második negyedévben öt százalékkal csökkenne a GDP, ugyanakkor

az év második felében már három százalékos GDP növekedést várnak.

Illusztráció Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Tobias Hase

Az elemzők nem tudják megbecsülni, hogy az amerikai gazdaság milyen gyorsan tud talpraállni a vírus okozta problémáktól.

– olvasható a pénzintézet közleményében. A bank szerint az ellátási problémák és a pénzügyi feltételek folyamatos szigorítása tovább csökkenti a gazdasági növekedést.

A Goldman Sachs épülete New Yorkban. Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A koronavírus okozta keresletlassulás drasztikusan érinti a turizmust, a szórakoztató- és a vendéglátóipart.

Az ország nagyobb városaiban már felszólították az éttermeket, hogy kizárólag elvitelre készítsenek ételt.

A Goldman Sachs ugyanakkor megjegyzi, hogy egy negyedéves gazdasági visszaesés még nem jelent valódi recessziót, azonban elemzők már az egymást követő néhány havi gazdasági csökkenést is recessziónak nevezik.