Ezek most a legbiztonságosabb részvények a tőzsdéken

The logos of Switzerland banking giants Credit Suisse and UBS are seen on December 5, 2014 in the city of Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A svájci pénzintézet szakértői szerint a koronavírus-járvány okozta tőzsdei visszaeséseket a természeti katasztrófák idején történő részvényzuhanásokhoz lehet hasonlítani, ugyanakkor a járvány hosszabb távú gazdasági gondokat okozhat, mint egy földrengés vagy tornádó – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

A Credit Suisse egészen a 2000-es években történt ázsiai és csendes-óceáni válságok elemzéseihez nyúlt vissza.

Illusztráció Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A jelenlegi járványt „fekete hattyúnak" nevezték. A kifejezéssel az előre nem látható és valószínűtlen eseményeket írják le.

A járvány felforgatta a tőzsdéket, ideértve az ázsiai, csendes-óceáni térséget is, ami 10-12 százalékkal esett vissza.

A piac negatívan reagált az ismeretlen betegségekre és az ezekhez kapcsolódó bizonytalanságra, mint most a Covid-19, illetve a Sars 2003-as kitörésekor.

Ugyanakkor a jobban ismert betegségek, mint a H1N1 influenza kevésbé gyakorolt komoly hatást a tőzsdékre – összegzik a Credit Suisse elemzői.

Illusztráció Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

A szakértők szerint érdemes a magas osztalékot fizető, alacsony volatilitású és alacsony forgalmú ázsiai részvényekbe befektetni.

A Credit Suisse szakértői kiválasztottak több olyan részvényt, amibe szerintük a gazdasági gondok közepette is érdemes befektetni.

Japánban a Seven & I Holdings kiskereskedelmi vállalat, az Asahi Group alkoholos italokat gyártó csoport, valamint a Secom biztonsági menedzsment cég részvényeit ajánlják. Míg Ausztráliában a nemesfémekkel foglakozó Newcrest Mining vállalat és a Spark New Zealand telekommunikációs társaság részvényeit javasolják.