Óriási pénzeket veszíthetnek az ausztrál egyetemek a koronavírus miatt

Sydney-i Operaház
Vágólapra másolva!
Hatalmas pénzektől eshetnek el az ausztrál egyetemek a koronavírus miatt. A járvány okán ugyanis az intézményekben tanuló kínai diákok jelentős része valószínűleg nem utazhat vissza a holdújévi pihenésről a kezdődő tavaszi szemeszterre, így tandíjukat sem fizetik be.
Vágólapra másolva!

A hallgatók körében leginkább kedvelt, magasan jegyzett ausztrál egyetemek akár

2 milliárd dollárt (mintegy 600 milliárd forintot) is veszíthetnek amiatt, mert a kínai diákok nem térnek vissza a hamarosan kezdődő szemeszterre, és nem fizetik be tandíjaikat,

közölte előzetes kalkulációja alapján a Standard & Poor's.

A koronavírus miatti utazási korlátozások alapján ugyanis azok a nem ausztrál állampolgárok vagy ott tartózkodási engedéllyel bírók, akik Kínában voltak, február 1-jétől kezdődően nem léphetnek be Ausztráliába.

A Sydney-i Operaház emblematikus épülete Forrás: Diliff/Wikipedia

Az ausztrál egyetemeken mintegy 165 ezer kínai diák tanul, többségük korábban hazautazott Kínába a holdújév kezdetére.

Az elemzők azt mondják, kalkulációjuk kizárólag a tandíjak elmaradására vonatkozik. Abba nem számították bele az egyetemisták további költéseinek elmaradását, azaz fogyasztásukat, szállásra fordított kiadásaikat, vagy épp a szemeszter ideje alatt az Ausztráliában igénybe vett tursztikai szolgáltatásokra fordított költéseiket. Ezek - állítja az S&P - ezen felüli gazdasági érvágást jelentenek majd.

Ausztrália felsőoktatási szektorában fontos hányadot képviselnek a külföldi diákok, illetve azok költései az intézmények költségvetésében. A külföldről érkező hallgatók száma meredeken emelkedett az elmúlt években.

Mostanra pedig Ausztrália ott van az első három helyezett között, a külföldön tanulni vágyók célországainak sorában.

A hallgatók képviselői szerint sokan nem tudnak majd időben visszaérni a szemeszter kezdetére, és a képzés egymásra épülő egységei miatt többen attól tartanak, nemcsak a szemesztert, hanem az egész évüket bukják.

Néhány egyetem ugyanakkor felajánlotta a hallgatóknak, hogy átütemezik a gyakorlati foglalkozásokat, illetve visszatérítik a tandíjat, ha a hallgató mégsem tud aktívan részt venni a szemeszteren. A Sydney Egyetem pedig kitolta a kampuszra visszatérési határidőt március 30-ra - ez több mint egy hónappal azután van, hogy a hallgatói csoportokban megkeződik a munka. Ezzel egyidejűleg rohamtempóban próbál távoktatási megoldásokat kidolgozni a távolmaradóknak.

Az S&P szerint a tandíjak elmaradása egészen biztosan sokkszerűen érinti majd az ausztrál elitegyetemeket, de az elemzők úgy vélik, az intézményeknél rendelkezésre áll némi "puffer", készpénztartalék ahhoz, hogy a helyzetet eredményesen tudják kezelni - számol be arról az Asia Times.