Hasít a nagyon bio, vagyis az organikus élelmiszerek piaca

Young woman with fruits and vegetables in the kitchen Beautiful Vitamin Body Care Healthy Eating Wellbeing Girls Women Females Large Group of Objects Dieting Vegetarian Food Smiley Face Raw Food Organic Cute 20-29 Years Young Adult Adult Smiling Eating In
Young and cute woman eating grapes at the table full of fruits and vegetables in the wooden interior. Healthy food concept. Beauty and wellbeing
Vágólapra másolva!
Jelentősen emelkedett a brit organikus élelmiszerfogyasztás tavaly. Ennek köszönhetően az eladások új rekordot értek el 2019-ben, elsősorban az online rendelések miatt.
Vágólapra másolva!

Tavaly 4,5 százalékkal 2,45 milliárd fontra emelkedtek a brit organikus élelmiszerek eladásai, ami új rekordnak számít – derül ki a Soil Association kutatásából.

A szektor ezzel a nyolcadik egymást követő évben produkált növekedést, és a tervek szerint 2020-ra összejön a 2,5 milliárd fontos szint is.

Egy évvel korábban, 2018-ban, az eladások összesített értéke 2,38 milliárd font volt, míg a válság előtti, 2008-as, csúcs mindössze 2,1 milliárd fontot jelentett.

A becslések szerint havonta a brit fogyasztók jelenleg nagyjából 200 millió fontot költenek el organikus ételekre és italokra, és a vásárlók tipikusan kétszer több alkalommal mennek el organikus élelmiszereket vásárolni, mint öt évvel ezelőtt. A jelentésből az is kiderül, hogy a független, fizikai üzleteket működtető kiskereskedők 6,5 százalékos bevétel-növekedést élvezhettek 2019-ben.

A legnagyobb nyertesek azonban az online boltok, illetve a házhozszállításban is utazó vállalatok voltak.

Ezek a cégek összesen 11,2 százalékos eladás-növekedést hoztak össze.

Tovább nőtt az organikus élelmiszerek iránti kereslet tavaly, Nagy-Britanniában Forrás: Getty Images/iStockphoto/Magone

Clare McDermott, a Soil Association igazgatója kifejtette, ahogy a lakossághoz egyre több hír jut el a klímaváltozásról, illetve a brit mezőgazdaság kihívásairól, a fogyasztók egyre inkább módosítják a vásárlási szokásaikat, odafigyelve a környezeti lábnyomukra is.

Mindeközben a szupermarketek organikus termékeinek eladásai szintén bővülni tudtak (2,5 százalékkal) 2019-ben, amivel felülmúlták a piac egészének teljesítményét. Az organikus termékek piacán azonban a szupermarketek részesedése némileg visszaesett tavaly.

Ezzel együtt viszont Nagy-Britannia most már csak a világ kilencedik legnagyobb organikus élelmiszerpiaca, szemben az egy évvel korábbi hetedik helyezéssel.

Az egyes termékek tekintetében a legnagyobb felívelést az organikus borok hozták össze, mintegy 50 százalékos szárnyalással.

Ha azonban összevetjük a brit organikus szektort a hagyományos élelmiszerpiaccal, előbbi mérete még mindig elég kicsi. A klasszikus piac mérete ugyanis 28 milliárd font, amely mellett a 2,45 milliárd igen alacsonynak számít.