Nagyon nem mindegy, hol veszünk autópálya-matricát

Autópálya, autópálya-matrica, ellenőrzés, Állami Autópályakezelő Zrt.
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Ma már számos lehetőség áll az autósok rendelkezésére, hogy a parkolásért vagy az autópálya-matricáért valamilyen készpénzkímélő megoldással fizessenek. A viszonteladók ezért kényelmi díjat számolnak fel. A Napi.hu utánajárt, hogy mennyit kérnek el az e-matrica-vásárlásokért.
Vágólapra másolva!

E-matricát jelenleg három módon tudunk kényelmi díj nélkül vásárolni:

benzinkúton, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) ügyfélszolgálati irodáin és az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon.

Ezeken kívül még több mint egy tucat viszonteladó kínál vásárlási lehetőséget, de náluk a matrica árán - és a kommunikáció díján (például sms) - felül kényelmi díjat is kell fizetni.

Ebben a rendszerben állandó szereplő - és viszonteladó is - a Nemzeti Mobilfizetési Zrt., amely továbbértékesítési díjat kér a viszonteladóktól.

Illusztráció Forrás: MTI/Németh György

A Napi.hu gyűjtése szerint a díjak között tetemes különbség lehet főleg a drágább matricák esetében. Vannak olyan szolgáltatók, amelyek egységes összeget számolnak fel, függetlenül a matrica árától, sokan azonban arányosan többet kérnek.

Nagyon nem mindegy, hogy valaki például egy éves D1 matrica 42.980 forintos árára még ráfizet 50 forintot, vagy 1480-at fizet kényelmi díj jogcímen.

A már említett Nemzeti Mobilfizetési Zrt. egységesen minden vásárlásért 50 forint tranzakciós díjat kér, azonban ha valaki például sms-t kér a sikeres vásárlásról, vagy figyelmeztetést az érvényesség lejártáról, akkor darabonként plusz 20 forintot számítanak fel.

https://www.napi.hu/showpic.php?w=900&p=/fototar/202002/orig/image1582198022.jpg

Mobilszolgáltatók

A Digi pár napja jelentette be, hogy elindította sms-szolgáltatását parkolásra és e-matrica-vásárlásra. Utóbbiért egységesen bruttó 55 forintot kér, amely a legkedvezőbb valamennyi mobilszolgáltató között. A Vodafone kényelmi díja 160 forint, a Magyar Telekomé és a Telenoré 200 forint (utóbbinál kivételt jelent a motormatrica, amely csak 60 forint). Itt minden esetben számolni kell az sms díjával is, ha az nem áll korlátlanul rendelkezésre a csomagban.

Bankok

Aki az OTP Direkt Smartbankot használja, egységesen 200 forintot fizet, míg az Erste Cardnetnél 165-öt. A szintén OTP-s Simple alkalmazásban a díjak a matrica árától függnek. Egy D1 heti matrica például 210 forint, a megyei és a havi 250, az éves viszont már 950 forint. Aki buszra venne éves matricát a Simple alkalmazással, az a közel 200 ezer forinton felül még 4950 forint kényelmi díjat is fizethet.

Egyéb szolgáltatók

A Barion szintén differenciált díjakat használ. Egy D1 heti matricáért 120 forintot, egy haviért és megyeiért 150-et, az évesért 500 forint kényelmi díjat kérnek. Az Evopay egységesen 250 forintot kér az éves jogosultságokért, minden másért pedig 150-et. A VoxPay-nél az éves matricák díja szintén elég borsos, 1480 forint a D1 és D2 kategóriában, míg a buszok után közel 5950 forintot kérnek. Egy D1 heti 200, egy havi 190, egy megyei pedig 280 forint. A komplex szolgáltatásokat kínáló Skyguard minden matrica után 191 forintot (150 forint+áfa) kér.

Az e-autopalya matrica.hu differenciáltan díjaz. A D1 heti és havi például 190 forint, a megyei 280, az éves pedig 1420. Az autopalya matrica.hu oldalán 190 forint a D1 heti és havi, a megyei 280, az éves pedig 1480.

A Napi.hu cikkében található még több összehasonlító táblázat is.