Óriási létszámleépítésre készül a BBC

A BBC Worls News - emlegetett - arculati eleme
Vágólapra másolva!
Mintegy 450 álláshelyet szüntet meg a BBC News annak érdekében, hogy 2022-re elérjék a kitűzött, 80 millió fontos (közel 32 milliárd forintos) költségmegtakarítást - írják portálukon.
Vágólapra másolva!

A BBC News igazgatója, Fran Unsworth azt mondta,

az elbocsátásoknak közük van ahhoz, hogy a hagyományos műsorgyártási megoldások elmozduljanak a digitalizáció irányába.

"Újra kell gondolnunk a BBC News-t a következő 5-10 éves időtartamra, mégpedig úgy, hogy jelentős megtakarításokat érhessünk el. Erőforrásainkból túl sokat áldozunk a hagyományos, lineáris műsorgyártására, és nem elegendőt a digitálisra" - mondta Unsworth.

A BBC News jelenleg 6000 munkavállalót foglalkoztat, ebben benne van az az 1700 fő, akik az Egyesült Királyságon kívül, a nemzetközi hálózatában végzik munkájukat. A változtatások után az éves működési költség 480 millió font körül alakul majd.

Illusztráció Forrás: BBC

A BBC News számára előirányzott, összesen 80 millió fontnyi megtakarításnak nagyjából a felét sikerült az elmúlt négy évben elérni. A másik felét a műsorkészítés átstruktúrálásval, a párhuzamosságok megszüntetésével (számos műsor vagy program külön-külön is feldolgozza ugyanazt a hírt vagy témát) kívánják elérni.

Mindazonáltal, ez a jelzett, 450 munkavállalótól való megválással is jár majd.

Ebből 50 munkatársat - ahogy az már 2019 végén világossá vált - a nemzetközi hálózat, a World Service tagjai közül fognak elbocsátani, illetve pozíciójukat megszüntetni.

A BBC 2016-ban jelentette be, hogy 2020-ra mintegy 800 millió fontos megtakarítást szeretének elérni működési költségeiken. Ennek részbeni oka, hogy az utóbbi időben a brit közszolgálati műsorszolgáltatás nézettsége és követettsége csökken, illetve ahogy a BBC tudósítója fogalmaz: "elveszti a kapcsolatot a brit emberekkel". Különösen igaz ez az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszban élőkre, illetve a 35 év alattiakra.