Európa ismét nekifut a mobiltöltők egységesítésének

iphone history
2012 - iPhone 5. Ismét teljesen megújult a dizájn, ezúttal már az előlap kivételével az egész telefon fémből készült. Itt növekedett meg először az iPhone képernyőmérete 3,5-ről 4 hüvelykre, a régi töltőkábelt pedig felváltotta a modern Lightning csatlakozó.
Vágólapra másolva!
Felröppent a hír, miszerint az Európai Unió a mobiltöltő dugók újabb egységesítésével rákényszerítené az Apple-t a saját Lightning csatlakozója elhagyására. Ez azonban nem igaz.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság 2009 óta próbálja meggyőzni a technológiai vállalatokat arról, hogy az általuk szabadalmaztatott módszer helyett egy egységes csatlakozót fogadjanak el, amely bármilyen hordozható eszközt képes táplálni.

A Bizottság nemrégiben az Európai Parlamentben az ügy következetesebb végrehajtására szólított fel.

Néhány médiaforrás ezt tévesen úgy értelmezte, hogy ez a fellépés az Apple Lightning szabványú csatlakozójának esetleges feladásához vezethet, azáltal, hogy az USB-C csatlakozót fogadja el helyette.

Ez az értelmezés azonban az Európai Unió szándékának félreértésén alapszik.

Ez az egységesítési törekvés most - a korábbi évekkel ellentétben - sem a telefonkábelekre, sem az összekötő portokra nem vonatkozik. Az előző években a Bizottság kérését az Apple úgy teljesítette, hogy egy micro USB-30-pólusú adaptert készített az iPhone 5-öst megelőző készülékek számára, az újabb telefonokhoz pedig egy Micro USB-Lightning adaptert.

Ezúttal azonban az egységesítési törekvés a fali töltőkre irányul.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke elmondta, hogy amikor a közös csatlakozóra vonatkozó törekvés 2009-ben elindult, több mint 30 szabadalom alá tartozó csatlakozót használtak. Most tulajdonképpen csak három van, bár a régi, kidobott töltők évente 51 ezer tonna e-hulladékot jelentenek.

Az Európai Bizottság nem javasolja, hogy bármi is történjen a Lightning portjával vagy kábelével. Ezúttal csak a töltőkről van szó, és az Apple már készíti is azt a töltőt, amely megfelel a Bizottság elvárásainak.

Az Európai Unió mobiltöltő egységesítési törekvése nem érinti az Apple Lightning csatlakozóját Forrás: Apple

Az iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max Apple készülékek már használhatók a 18wattos USB-C fali töltőkkel, valamint a Lightning-to-USB-C adapterekkel. A társaság 2018-os iPad Pro-jában és a MacBook laptopok teljes választékában USB-C töltőket és kábeleket is használ. A legerősebb USB-C töltők, amelyeket az Apple szállít, ugyanúgy képesek laptopok, táblagépek vagy telefonok táplálására, azaz univerzálisak. Az Apple valószínűleg elhagyja néhány termékéhez kötődő töltő gyártását, például az 5 wattos A-típusú USB-töltőt, amely a szokásos iPhone 11-hez tartozik, ez azonban az egységesítési törekvés része.

Ha holnap a világ összes töltője USB-C típusúvá alakulna, még ez sem jelentené azt, hogy az Apple-nek le kéne cserélnie a Lightning portokat a telefonjain, elegendő egy USB-C adapter illesztése a Lightning kábelhez.

Bár a hírforrások az Apple-re hivatkoznak a fentiek kapcsán, a Bizottság azonban egyáltalán nem említette meg név szerint az Apple-t, mely a világ egyik legnagyobb cége, így az elhasználódott Apple töltők nagy részét képeznék az e-hulladékoknak.

Az Európai Bizottság 2014-ig önkéntességre alapította az elvárásait,

most azonban fontolóra veszi a rendeletek jogi összehangolását is,

ami egy nehezebben kikerülhető kezdeményezés lesz.

Forrás: Theverge.com