Elítélték a világ egyik leghírhedtebb hekkerét

kiberbűnözés, számítógépes kalózok
Pixelated unrecognizable hooded cyber criminal.
Vágólapra másolva!
Egy amerikai bíróság elítélt egy orosz hekkert, akit a világon a legveszélyesebbek közé sorolnak ebben a bűnözői kategóriában. A vád szerint a kiberbűnöző két olyan weboldalt működtetett a dark weben, amelyek egyebek között bankkártya csalások elkövetéséhez és számítógépes rendszerek feltöréséhez szolgáltak háttérként.
Vágólapra másolva!

A bírósági dokumentumok szerint a 29 éves Alekszej Burkov Cardplanet elnevezéssel üzemeltetett honlapján olyan bankkártya adatokkal kereskedtek, amelyeket elsősorban számítógépes behatolások során tulajdonítottak el. A bankkártyák birtokosai nagyrészt amerikai állampolgárok voltak.

A megszerzett bankkártya adatok felhasználásával több mint 20 millió dollár értékben hajtottak végre jogosulatlanul vásárlásokat.

Emellett Burkov egy olyan website-ot is üzemeltetett, ahová csak ajánlással lehetett bekerülni.

Ebben az elitklubban különlegesen veszélyes kiberbűnözők árultak például személyes azonosításra szolgáló adatokat, kártékony szoftvereket,

és hirdettek pénzmosási szolgáltatásokat, de hekker megbízásokat is lehetett nekik adni ezen a fórumon.

Az orosz hekker által szervezett eltiklubba csak különösen rovott múltú kiberbűnözők kerülhettek be Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

A klubhoz csak három, már „bizonyított" kiberbűnöző ajánlásával lehetett csatlakozni, akik garantálták, hogy a jelentkező a bűnszövetkezet szempontjából teljesen megbízhatónak számít. Emellett egy 5 ezer dolláros biztosítékot is le kellett szurkolniuk az új belépőknek.

Burkovot még 2015-ben tartóztatták le az izraeli hatóságok a Tel-Aviv közelében található Ben-Gurion repülőtéren, majd hosszas huzavona után tavaly novemberben kiadták az amerikai hatóságoknak. A hekkerre most 15 éves börtönbüntetés vár.