Ezek voltak 2019 legérdekesebb magyar induló vállalkozásai

Startup illusztráció
Vágólapra másolva!
Csak kapkodja a fejét, aki szeretne eligazodni a hazai startup világban, annyira sok már az ezzel kapcsolatos verseny, toborzás és képzés és mentorálás Magyarországon. Az Origo a 2019-es év összegzéseként, bemutatja a legérdekesebb, legfontosabb híreket a magyar startupok világból.
Vágólapra másolva!

A Brillit júliusban mutatkozott be az Origón. Céljuk, hogy a piaci szereplők ne essenek el a megbízásoktól pusztán azért, mert nem tudnak jól árajánlatot írni: a cég épp ebben segít nekik.

Az egész országban elérhető mosodai szolgáltatást indítását jelentette be hazánkban a spanyol Mr Jeff. Egy okostelefonnal lehet kihívni a futárt, aki elviszi a szennyest, majd egy előre egyeztetett időpontban visszahozza a mosott ruhákat, akár előfizetéses rendszerben is.

A Budapest belvárosi Városháza park különlegességéről még a nyáron számolt be az Origo. Egy magyar startup, a Platio által fejlesztett

speciális járható napelem segítségével az itt pihenők 100 százalékban helyben termelt zöld energiával tölthetik fel elektromos eszközeiket.

A 2019-es Év Irodája Verseny kisvállalati versenyében egy divatszektorban működő startup, az Antavo nyert, amelyet négy magyar fiatal alapított Londonban, de a központjukat Szegedre költöztették, ahol egy romkocsmából alakítottak ki díjnyertes irodát.

Júniustól a Budapesten működő, kizárólag elektromos autókból álló flottával rendelkező GreenGo autómegosztó startup járműveivel is elérhetővé vált a Liszt Ferenc Repülőtér.

Kultúra és társkeresés

Több, mint 300 megújult interaktív hangoskönyvet tölthettek le ingyenesen a látogatók a BOOKR Kids Mesetárából a 2019-es tavaszi szünet idején. A digitális polcokon ugyanúgy vannak klasszikus és modern könyvek, kötelező olvasmányok, mint például angol nyelvtanulást segítő mesék és dalok. A startup 2018-ban 1 millió euró tőkebefektetést kapott a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-től, amelyből a BOOKR mesék már Norvégiában, Csehországban, Németországban is a gyerekek kedvencévé válhattak. Ugyancsak a BOOKR Kids-től vásárolt kötelező és ajánlott olvasmányokból álló interaktív könyvtárat a tankerületi fenntartású iskolákban korábban kiosztott tabletekre a Klebelsberg Központ 2019. szeptemberében.

Magyar egyetemisták fejlesztették ki a Pryme-ot, ami egy Androidra és iOS-re konfigurált mobil alkalmazás. Segítségével a virtuális társkeresőkhöz szokott fiatalok a valós élethelyzetekben is könnyebben ismerkedhetnek, például így: „Keresem a lányt, aki szombaton kettőkor kék nadrágban és fehér pólóban karórát vásárolt a plázában. Ha én is szimpatikus vagyok neked, hívj fel."

Hazánk céges szolgáltatásai egyre színesebbek a magyar ötletek nyomán elinduló startupoktól - a 2019-es különösen erőteljes év volt Forrás: Shutterstock

2019 tavaszán Budapest fővárossal együttműködve kezdte bevezetni elektromosroller-megosztó szolgáltatását a Lime nevű kalifornai startup. A világszerte több mint 100 városban jelenlévő e-rollerjei beépített GPS rendszerrel és automata zárszerkezettel vannak felszerelve.

A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Talentuno online platform egy okostelefonra is letölthető applikáció, amelyen a regisztrált látogatók személyes kapcsolataikat felhasználva fejvadászként ajánlhatnak lehetséges jelölteket az oldalon szereplő nyitott pozíciókra. A magyar tulajdonú üzemeltető társalapítója és ügyvezetője, Kelliár Zsolt elmondta, hogy a tavaszi tőkebefektetés felhasználásával a platformot használó cégek számát 600-ra, a regisztrált fejvadászok számát pedig 20 ezerre kívánják emelni 2019 végére.

Egy magyar startup, a Clevercup műanyagból készült okospoharakkal váltaná fel az egyszer használatos műanyagpoharakat a kávézókban.

A Clevercup poharakon egy szilikon pánt fut körbe, melyen egy QR-kód szerepel, mellyel a vendég beregisztrálhat egy internetes felületre, amelyen fel is töltheti az egyenlegét.

Ha legközelebb kávézni megy, elég odaérintenie a poharát a leolvasóhoz, és máris érzékeli a rendszer, hogy a vendég visszajött és rögzíti a vásárlását a törzsvásárlói rendszerben.

Modellezés, energiamenedzsment és egészségügy

Internet nélkül, akár utazás közben, gyorsan és egyszerűen lehet térbeli modelleket készíteni egy magyar startup applikációjával. A Shapr3D alkalmazásra a világ egyik vezető IT cége,

az Apple is felfigyelt, olyannyira, hogy zsinórban háromszor lett kiemelt applikáció az Apple Keynote-on.

A 2015-ben alapított vállalkozás 2019. februárjában egy másik technológiai óriáscéggel, a Microsofttal kezdett közös fejlesztésbe.

2019-ben indult el az első átfogó online egészségügyi foglalási rendszer, a Healhop. Az innovatív magyar startup vállalkozás célja átlátható információkat adni elérhető kezelésekről, valamint a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban összekötni a betegeket és a minőségi magánegészségügyi intézményeket. A startup elindulásához az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures inkubációs tőkebefektetése járult hozzá.

A hatékony energiamenedzsmentre adhat választ egy magyar startup, a Start it @K&H inkubátorban működő HeatVentors. A cég fázisváltáson alapuló hőenergia-tárolója legalább 30-40 százalékkal hatékonyabbá teszi a hűtési rendszert. Az innovatív hőtárolási technológiát az MVM NET Zrt. egyik telekommunikációs bázisállomásán már tesztelték is.

Decemberben közölte a Plantcraft Innovációs Kft., hogy 150 millió forint tőkebefektetést kapott az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealaptól, melynek segítségével terveik szerint

húshelyettesítő vegán termékeiket az Amerikai Egyesült Államok piacán értékesíthetik.

2021 végére 5 millió dollár árbevételt érnének el, öt év alatt pedig 4 ezer tonna terméket értékesítenének.

Szolgáltatást és befektetést is találhatunk startupok révén

Júniusban adott hírt arról az Origo, hogy már tucatnyi budapesti zárt parkolóban használható a Rollet applikáció, amelynek segítségével többet nem kell az apróval bajlódni, hiszen a fizetés és a parkolás indítása már mobilon is megoldható. A nyáron egy éves születésnapját ünneplő startup tavaly júniusban Debrecenben debütált, azóta a város Smart City programjának egyik legismertebb szereplőjévé vált.

Szintén a nyáron kapott kétszázmillió forintos befektetést a sajtóban csak „szakembertinderként" emlegetett magyar startup, a Fix24 az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől. A weboldalon magánszemélyek és cégek egyaránt könnyedén és gyorsan kaphatnak megbízható szakemberektől ajánlatot az elvégzendő munkára, a szakemberek pedig új, fizetőképes megrendelőket szerezhetnek, ami segítheti a hazai szakemberhiányt.

A fuvaroztatók versenyeztetésével foglalkozó magyar startup, a Fuvar.hu rendszerében az év eleje óta már a GLS, a TNT és a Magyar Posta „instant" szállítási árajánlatai is megjelennek, melyeket kiválaszthatnak az azonnali fuvarozást igénylő hazai kkv-k vagy akár magánszemélyek is. A cég 24 órán belül átutalja a fuvardíj összegét a szállítást teljesítő fuvarozóknak.

2019. májusában azt a célt tűzte ki maga elé az autókereskedéssel foglalkozó magyar startup, a WOOWW Cars, hogy egy éven belül a legismertebb, magyar autókereskedéssel foglalkozó oldal lenne a weblapjuk, ahol tulajdonképpen

befektetés nélkül bárki nyithat magának egy online autókereskedést.

A felhasználók azzal is kereshetnek pénzt, ha a Facebookon megosztanak egy autós tesztvideót, blogot vagy egy általuk választott bármilyen autós hirdetést.

Területek, ahová kellenek az okosmegoldások

Részben az Eximbank és a GB & Partners által támogatott magyar cég, az EPS Global oldhatja meg a rohamléptekkel fejlődő Kína parkolási nehézségeit - erről 2019. novemberében írt az Origo. Az utcák elején elhelyezett LED-kijelzős táblák segítségével tudatni lehet az autósokkal, hogy az adott szakaszon éppen hány parkolóhely érhető el. A felhasználók egy mobilos applikáció segítségével is képesek követni, hogy éppen hol van üres hely, továbbá az applikáció navigációs funkciója a szabad parkolóhelyhez irányítja az autóvezetőket. A projekt első fázisa 2018-ban fejeződött be, amikor Yangzhong városában 2350 parkolóhelyet építettek ki.

Egyszerűbbé, gyorsabbá és pontosabbá teheti a repülőgépek és más légijárművek külső átvizsgálását, illetve karbantartását az AerinX nevű magyar cég kiterjesztett valóság (AR) alapú megoldása. A vállalkozás három lépésben 250 millió forintos tőkebefektetésben részesült az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap jóvoltából, hogy egyedülálló rendszerével piacra lépjen.

A magyar Aeriu fejlesztésének köszönhetően a drónok hamarosan átvehetik a nagy energiaigényű targoncák szerepét a nagy raktárak leltározása során, az Omnicoach pedig a világ első, mesterséges intelligencián alapuló rendszerét építette fel, amely az e-sportolók fejlődését segíti. A két magyar startup az INPUT Program szakmai támogatásával mutatkozhatott be az eMerge Americas innovációs eseményen, Miamiban.

Az okosmegoldásokat kidolgozó magyar startup, a Chameleon Smart Home

a világon elsőként a mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozóval jelent meg a piacon,

amihez a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán is elnyertek forrást.

A hideg cateringgel foglalkozó magyar startup, a Mártogatós még több ételt tervez előállítani és külföldre is kiterjesztené a szolgáltatását a két befektetőtől kapott 25 millió forintos befektetéssel, melyről márciusban számolt be az Origo.

Ősszel kapott 350 millió forintos befektetést a Start it @K&H-ban fejlődő, 3D fogászati technológiát fejlesztő Dental Scanner Solutions az MFB csoporthoz tartozó Hiventures-től valamint a Solus Capital Kockázati Tőkealaptól. A szakterületet forradalmasító magyar csapat ezzel az inkubátorprogram első „millió dolláros" startupja lett. Az innovatív megoldás szakít az eddig megszokott módszerekkel és teljesen kiváltja a régi gipszmintás eljárást, ezzel jelentősen leegyszerűsítve, lerövidítve és fájdalommentessé téve a fogászati mintavételt.

Ambíciózus célokat tűzött ki maga elé a Bitrise nevű magyar startup, amelybe egy nem nyilvános összeggel Ashton Kutcher amerikai színész is beszállt. A mobilalkalmazás-fejlesztők munkáját egyszerűsítő startup a külföldi nyitások után négy-öt éven belül az amerikai techtőzsdére, a NASDAQ-ra menne, amihez 100 millió dolláros bevétel a küszöb.

A hazai startupok több magyar inkubátorház és kockázati tőke befektető közül is választhatnak Forrás: Shutterstock

A sharing economy-be (megosztásos gazdaságba) beszállt Spotager.com weboldal fotósoknak és filmeseknek segít abban, hogy projektjükhöz megtalálják a tökéletes helyszínt, míg az ingatlanok tulajdonosai pénzt kereshetnek különleges házukkal, vagy kertjükkel.

Hét év fejlesztés után 2019. tavaszán dobta piacra a világ első webáruházra köthető mesterséges intelligencia szoftverét egy magyar startup, az M.I. SOLUTION KFT. A rendszer minden egyes látogatót elemez, és személyre szabottan kommunikál, így emberi beavatkozás nélkül segíti látványos bevételnövekedéshez a webáruházak tulajdonosait.

Sok az új ígéret

A budapesti székhelyű Rolletet választotta

a legígéretesebb startup vállalkozásnak a bécsi Property Forum 2019 közönsége.

A Rollet a parkolást teszi roppant kényelmessé. A rendszám és bankkártya adatok egyszeri regisztrálása után a Rollet fizetési móddal felszerelt zárt parkolókban rendszám alapján felismeri az autót és mind érkezéskor, mind távozáskor automatikusan felnyitja a sorompót a gépkocsi előtt.

Egy hazai startup, a Consolidity a hazai banki adategyeztetésben segített a cégeknek, melynek végső határideje 2019. október 31. volt.

200 milliós tőkebefektetést kapott a MediCall alkalmazás. Az úttörő egészségügyi mobilalkalmazás a jövő egészségügyi szolgáltatását hozza el Magyarországra, forradalmasítva az orvos-beteg kapcsolattartást és a páciensek folyamatos, várakozási idő nélküli, szakszerű ellátását.

Gondolattal irányítható elektronikus vezérlő, úgynevezett agy-gép interfész-rendszer fejlesztésével nyert

a Mindrove csapata az INPUT Program első országos startup versenyén, ezzel a csapat egy 20 ezer dollár értékű, észak-amerikai piacra lépési csomagot nyert, amely egyeztetett üzleti találkozókat és szakmai felkészítést is tartalmaz.

2019. januárjában egy szakmai partnerkereső oldal indult egy magyar startup cég, a StageHive segítségével. A platform a művészeket és produkciókat hozza össze egymással.

A rákgyógyítás mellett döntött a Turbine.AI, mely mesterséges intelligencia segítségével modellezi le, hogy rákos sejttípusok bizonyos gyógyszerekre hogyan reagálnak.

A Start it @K&H-ban működő Smartkosár.hu csapata a lehető legjobb áron történő vásárlásban segít a felhasználóknak. Ehhez 2019 elején kaptak több mint 200 millió forintos tőkeinjekciót.

2019. decemberi hír, hogy a SimpleJob nevű magyar startup egy olyan chatbot-alkalmazással lépett piacra, ami

mesterséges intelligenciával segít toborozni és előszűrni a jelentkezőket, jelentős terheket levéve ezzel a vállalati HR-esek válláról.

A kezdő vállalkozás az MFB csoporthoz tartozó Hiventures-től kapott ehhez finanszírozást.