Jelentősen nőtt a háztartások életszínvonala

forint pénz pénzügyek pénztárca bankkártya bankjegy papírpénz érme apró aprópénz pénz pénzügyek pénztárca bankkártya papírpénz érme apró aprópénz
Vágólapra másolva!
Az idén a jövedelmek növekedése mellett a fogyasztás is nőtt, azonban az egyes régiók között továbbra is jelentős különbségek figyelhetőek meg, számolt be róla a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A háztartások egy főre jutó éves bruttó jövedelemmértéke tavaly elérte az 1 millió 815 ezer forintot, hívja fel rá a figyelmet a vg.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) "A háztartások életszínvonala" című kiadványára hivatkozva.

Összességében 10,2 százalékkal emelkedett az egy főre jutó, éves, rendelkezésre álló nettó jövedelem, és ezzel elérte az 1,43 millió forintot, míg a reáljövedelem 7,2 százalékkal emelkedett 2017-hez mérten.

A jövedelmek bevételi forrás szerint három fő típusból tevődtek össze: munka-, társadalmi és egyéb jövedelmekből. Az egy főre jutó bruttó munkajövedelem 12,9 százalékos plusszal 1 millió 337 ezer forint volt, a társadalmi jövedelmek egy főre számított éves összege 448 ezer forint volt, míg az egyéb jövedelmek részaránya az összes jövedelmen belül 1,7 százalékot, vagyis 30 ezer forintot tett ki.

Illusztráció Fotó: Origo

Emellett tavaly minden csoportban nőtt a fogyasztás, a személyes célú kiadások pedig 10,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi összeget.

A KSH kiadványa szerint az átlagos, 2,8 százalékos fogyasztási ár mellett a fogyasztás reálértéke 7,5 százalékkal bővült. Leginkább a kultúrára és a szórakozásra költöttek többet a magyarok 2018-ban, ezt pedig a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatási tételek követték.

Szintén kiderült, hogy a fővárosban az egy főre jutó éves, átlagos bruttó jövedelmet 2 millió 335 ezer forintra mérték, így Budapest vezeti az országos ranglistát ebben a tekintetben, az utolsó helyen pedig Észak-Alföld végzett, ahol ez az összeg 1 millió 559 ezer forint volt, azonban az előző évekhez képest az olló szűkült.