A vevők éve lesz 2020 az ingatlanpiacon

eladó lakás, eladó, tábla, illusztráció
Idén a panellakások voltak a legkelendőbbek, de az új építésűek is jól mentek (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Várhatóan a vevők éve lesz 2020 az ingatlanpiacon - mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
Vágólapra másolva!

A szakértő szerint 2019 első hónapjaiban több adásvételt kötöttek, mint az előző év azonos időszakában, ám ez a lendület folyamatosan kifulladt.

Nyár közepe óta, elsősorban a jó hozamot biztosító szuperállampapír miatt, a befektetők helyét fokozatosan a saját célra vásárlók vették át az ingatlanpiacon.

Balogh László szerint ez a változás nem feltétlenül hoz olcsóbb árakat, de a vevők jobb pozícióba kerülhetnek. A szakértő elmondta, hogy a nagyvárosokban a társasházi lakások a legkelendőbbek.

A legkeresettebbek 2019-ben a panellakások voltak, amelyek ára is dinamikusan emelkedett az elmúlt években, 2020-ban azonban már nem számítanak további jelentős áremelkedésre.

Idén a panellakások voltak a legkelendőbbek, de az új építésűek is jól mentek (illusztráció) Forrás: MTI/Jászai Csaba

A beszélgetésből az is kiderült, hogy idén népszerűek voltak az új építésű lakások is.

- emelte ki az ingatlanszakértő, aki hozzátette: a magas nagyvárosi lakásárak a környező kistelepülések ingatlanpiacának élénkülését okozták.

- mondta Balogh László. A szakértő arról is beszélt, hogy az elmúlt évek ingatlanpiaci fejlődése a külföldiek szemében is feltette Magyarországot a nemzetközi lakáspiaci térképre.

Idén minden huszadik vásárló volt külföldi a magyar lakáspiacon.

Arányuk Budapesten majdnem tíz százalékot ért el, a balatoni ingatlanok pedig főként a Nyugat-Európából érkező vevők között voltak népszerűek.