Két virsli is megbukott a hatósági vizsgálatokon

virsli
Vágólapra másolva!
Két virsli bukott meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium év végi ellenőrzésén. Az egyikben túl sok volt a zsír, a másikban pedig szójafehérjét találtak, ami nem volt feltüntetve a csomagoláson.
Vágólapra másolva!

22 féle virslit vizsgált meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és a termék címkéjén szereplő tájékoztatás megtévesztő-e - írja közleményében a tárca.

A vizsgálatok a húsipari termékek fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára, szójamentességére terjedtek ki.

A huszonkét vizsgált virsli közül kettő összetétele eltért a csomagoláson olvasható tájékoztatástól.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezek közül az egyik esetében a zsírtartalom meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A másik temékben minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje jelenléte, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson.

A szója allergén összetevő, ezért feltüntetése kötelező lett volna.

A tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított, a gyártókat a valósághoz hű címkék elhelyezésére kötelezi - írja az ITM.