Álhír terjesztése miatt kapott bírságot a Bloomberg

sanghaji, sencseni tőzsde
A concerned Chinese investor reacts as he looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Fuyang city, east China's Anhui province, 29 March 2016. China's stocks fell for a second day on Tuesday (29 March 2016), paring this month's advance, as technology companies slumped and property developers extended losses amid concern new price-cooling measures will hit sales. The Shanghai Composite Index slid 1.28 percent. Poly Real Estate Group. dropped to the lowest level in a month, dragging down a gauge of developers. The ChiNext index of small-cap shares plunged the most in three weeks. The Hang Seng China Enterprises Index fell for a fourth day as trading resumed in Hong Kong after a two-day holiday. The nation's biggest cities including Shanghai and Shenzhen rolled out measures late last week to tame soaring real-estate prices. The moves may hurt investor sentiment, according to Partners Capital International. Developers have led the Shanghai gauge's 10 percent rebound from the January low.
Vágólapra másolva!
A francia versenyhivatal 7,6 millió dolláros büntetést szabott ki a Bloomberg-re, mivel álhíreket terjesztettek a Vinci nevű építőipari cég kárára, amelynek ennek következtében több milliárd dollárral csökkent a piaci értéke.
Vágólapra másolva!

A Vinci részvényeinek árfolyama 2016 november 22-én zuhant be miután több hírforrás is a vállalat sajtóközleményére hivatkozva azt állította, hogy komoly,

több milliárd eurós könyvelési hiba történt a cégnél, ennek következtében pedig kirúgták az akkori pénzügyi igazgatót.

A francia versenyhivatal szerint a Bloomberg annak ellenére hozta le a hírt a Vinci sajtóközleményéből, hogy az hazugság volt. Hozzátették, hogy ezzel a médium súlyos etikai vétséget ejtett, ráadásul nem is néztek utána az információknak.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/An Xin

A hamis sajtóközlemény valóban hasonlított egy igazira, azonban egy úgynevezett tüköroldalra töltötték fel, tehát nem egyezett a Vinci hivatalos honlapjával és a cég szóvivőjének telefonszáma is helytelenül volt megadva, ebből pedig a Bloombergnek hamar észre kellett volna vennie, hogy valami nem stimmel.

Fél órával a hamis közlemény megjelenése után megjelent egy szintén kamu közlemény is a Vinci részéről, amely cáfolta a korábban megjelent híreket, ez pedig tovább bonyolította a helyzetet.

A Vinci részvényei ezen a ponton már 19 százalékot zuhantak.

A Bloomberg közleményben reagált a francia versenyhivatal döntésére, amelyben kifejtették, hogy csalódottak az ítélettel kapcsolatban és fellebbeznek a döntés ellen.