Pesto-botrány: több termék is földimogyoróval lehet szennyezett

pesto
Vágólapra másolva!
Az olasz gyártó, a Saclà, számos pesto szószát hívja vissza a kereskedelmi forgalomból, mert fennáll az esélye, hogy azok földimogyoróval szennyezettek. A mogyoró az arra allergiásoknál súlyos reakciókat válthat ki.
Vágólapra másolva!

A visszahívást azután jelentették be, miután a brit élelmiszerbiztonsági hivatal figyelmeztetést adott ki 25 termékre, melyek az arra érzékenyek számára a veszélyes allergént tartalmazhatják. A termékek csomagolásán viszont semmi nem utal az anyag jelenlétére, írja a Guardian.

Képünk illusztráció! Forrás: pixabay.com

A bejelentés a cég számos termékét érinti, például a brit Aldi és a Waitrose kiskereskedelmi üzletláncoknál kapható, saját márkás pesto szószokat is. A két vállalat elnézést kért a vásárlóktól, egyben azt kérték a mogyoróallergiában szenvedőktől, hogy ne fogyasszák el az érintett termékeket. Azok vételárát a vásárlóknak visszatérítik az üzletekben.

Az adatok szerint, az Egyesült Királyságban a földimogyoró-allergia minden 50 gyermek közül egyet érint.

Súlyos esetekben, illetve az epinefrin beadása nélkül, halálos anafilaxiás sokkot is okozhat.

A Saclà szintén nyilatkozatott adott ki, melyben leszögezték, azonnal intézkedtek a visszahívásról, mikor tudomásukra jutott, hogy egy külső beszállító egyik alapanyagában nyomokban előfordulhatott földimogyoró.

A gyártó szintén arra kéri az allergiában szenvedőket, ne fogyasszák el a termékeket, hanem vigyék vissza azokat a vásárlás helyére, vagy vegyék fel a kapcsolatot közvetlenül a vállalattal. A cég azt is közölte, kivizsgálják az esetet, és mindenben együttműködnek az illetékes hivatalokkal.

A visszahívással érlintett termékek listája tételesen ide kattintva tekinthető meg.

Nincs információ arról, hogy a magyarországi kiskereskedelembe is került volna az érintett termékekből.