Visszaesett a világ acéltermelése

Vasútipari gyár az Egyesült Államokban
Harvey, 2019. december 5. A vasúti kocsik fékrendszerét működtető forgóváz-szerelvények darabjait állítják össze az LB Steel acélipari társaság gyárában, az Illinois állambeli Harveyban 2019. december 4-én. A vállalat az alvázszerelvényt az Acela Express nagysebeségű személyvonatokhoz gyártja, amely az Egyesült Államok egyetlen ilyen vonala. A fékrendszer hibátlan működése kritikus az Acela vonatain, mert a Washingtont Bostonnal összekötő vasútpálya helyenként szűk fordulókat vesz, ezért a szerelvények kocsiszekrénye bedől az ívekben, hogy csökkentse a kanyarodásból adódó rántásokat. MTI/EPA/Tannen Maury
Vágólapra másolva!
Novemberben 147,8 millió tonna volt a világ acéltermelése, egy százalékkal kevesebb, mint egy éve és két százalékkal alacsonyabb az előző havinál – áll a nemzetközi acélipari szövetség (The World Steel Association - worldsteel) honlapján.
Vágólapra másolva!

A worldsteel több mint 160 acéltermelőt fog össze, tagjai a világ acéltermelésének csaknem 85 százalékát adják.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

A szervezet adatai szerint

Kína éves összevetésben négy százalékkal, 80,3 millió tonnára növelte acéltermelését novemberben.

Eközben India acéltermelése 2,8 százalékkal, 8,9 millió tonnára, Japáné 10,6 százalékkal, 7,7 millió tonnára, Dél-Koreáé pedig 0,5 százalékkal, 5,9 millió tonnára csökkent.

Az Európai Unión belül az olasz acéltermelés 9,8 százalékkal, 2 millió tonnára, a francia 18,2 százalékkal, 1,1 millió tonnára, a spanyol pedig 10,9 százalékkal, ugyancsak 1,1 millió tonnára esett.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

Az Egyesült Államok novemberi acéltermelése 7,2 millió tonna volt, 2,2 százalékkal kisebb a tavaly novemberinél.

Törökország acéltermelése 8,1 százalékkal, 2,9 millió tonnára csökkent, a brazil acéltermelés 10,5 százalékkal, 2,6 millió tonnára süllyedt, az ukrán acéltermelés pedig 20,1 százalékkal, 1,3 millió tonnára zsugorodott novemberben éves összevetésben.