Közel ezer termék vámját csökkenti Kína januártól

COSCO delivers subsea support vessels for Maersk Supply Service China Chinese shipping service COSCO Maersk
--FILE--Workers look at a cargo ship of Maersk Line loaded with containers to be shipped abroad on a quay at the Port of Qingdao in Qingdao city, east China's Shandong province, 13 July 2017. COSCO Shipping Heavy Industry Co, which is building four of the world's leading subsea support vessels for Maersk Supply Service, delivered the first of those four, the Maersk Installer, in Dalian on Monday. This is the first time a Chinese shipyard has built a ship for the Maersk offshore project. The delivery is expected to offer the Chinese shipyard, a subsidiary of China COSCO Shipping Corp, more international recognition in gaining international orders and further competing with their South Korean rivals in the high-value-added offshore engineering sector, and the shipbuilding industry as a whole.
Vágólapra másolva!
Kína több mint 850 termék importvámját csökkenti vagy eltörli januártól. A kínai pénzügyminisztérium bejelentése szerint az intézkedés célja, hogy kielégítsék az importtermékek iránti növekvő lakosság igényt.
Vágólapra másolva!

Több termék esetében az importvám alacsonyabb lesz januártól, mint amit jelenleg alkalmaz Kína a legnagyobb vámkedvezményt élvező országok esetében. Ilyen árucikk például a fagyasztott sertéshús, amelynek a vámja januártól 8 százalékra csökken a jelenlegi, a legnagyobb vámkedvezményt élvező országok esetében alkalmazott 12 százalékról.

Az importált sertéshús vámjának a csökkentése a szakértők szerint elsősorban azzal függ össze, hogy sertéspestis tizedeli az állományt, és emiatt kínálati hiány alakult ki, aminek a hatására csaknem a duplájára nőtt a sertéshús átlagára tavalyhoz képest, döntő mértékben hozzájárulva a magasabb inflációhoz.

Kína az idei első 11 hónapban 1,733 millió tonna sertéshúst importált, ami 58 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Yu fangping - Imaginechina/Yu Fangping

A kőolaj és gázcsövek gyártásánál, valamint egyebek között a járműgyártásban alkalmazott, a korrózió csökkentését elősegítő, vas és a nióbium ötvözetére kivetett 1 százalékos vámot januártól nullára redukálják.

Ebből a fémötvözetből Kína tavaly 35 ezer 909 tonnát, idén az első tíz hónapban 37 ezer 818 tonnát importált.

Ugyancsak januártól 30 százalékról 7 százalékra csökken a fagyasztott avokádó vámja, a dízel üzemanyagé 6 százalékról 1 százalékra, a ruházati termékek és szőnyegek importvámja 6 százalékról 5 százalékra változik és mérséklődik egyes fa- és papíripari termékek vámja is. Eltörlik továbbá az importvámot az asztma és a vércukor kezelésére használt egyes gyógyszerek esetében és ugyancsak nullára viszik le a kerozin vámját a jelenlegi 9 százalékról.