Aranyat találtak a tasmán ördög szigetén

Tasmánia
Cradle Mountains
Vágólapra másolva!
A Greatland Gold nevű vállalat megerősítette, nagy kiterjedésű arany-lerakódásra bukkant a Firetower nevű kutatasi project keretében, írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

A cég gyémántkutatási programot folytatott az Ausztráliához tartozó sziget egyik térségében, melynek során, rácshálós logika alapján, 14 ponton fúrtak le a mélybe, 50-160 méter közötti mélységekre. Ennek során aranyat találtak, aminek jelenlétét a második körös próbafúrások szintén megerősítették.

Tasmániai hegyvidék Fotó: Vásárhelyi Orsolya

A vállalat közleményben tudatta, hogy a 62 négyzekilométeres területen, melyre jogokkal bír, igen nagy kiterjedésű, felszín közeli "robusztus aranyrendszer meglétét" tételezik fel.

Azt is közölték, hogy a fúrások során ezüst és a cink mineralizációját, valamint valószínűsíthetően vulkáni eredetű masszív szulfid rendszert is kereszteztek a terület keleti részén.

A Firetower-projekt Észak-Tasmániában, gazdag ásványi lerakódásokkal bíró hegyvidéken találtható. Korábban már értékes rézlerakódásokat is találtak ott, de például a térségben működő Henty aranybánya 1996 óta már 1,25 millió uncia aranyat adott a kitermelőknek.