Így lehet Kína a technológiai szektor királya a világon

vonaton mobilozó emberek illusztráció
--FILE--Passengers use their smartphones in a subway train in Beijing, China, 3 July 2015. China has about 1.3 billion mobile phone users at the end of the third quarter, meaning the mobile penetration rate is close to 100 percent as almost every one of its population owns a mobile phone, the industry regulator said Thursday (5 November 2015). The mobile phone users are part of the more than 1.5 billion phone users at the end of September. There were more than 302 million 4G mobile users nationwide, representing 41 percent of the total mobile user base, according to the Ministry of Industry and Information Technology. In the first nine months, China's domestic smartphone sales jumped 30.8 percent to 119 million units, said the ministry.
Vágólapra másolva!
Kína számára egyre fontosabb a kormány azon vágya, hogy az ország a világ technológiai vezetője legyen. A GDP-növekedés lassulását ugyanis ellensúlyozni tudná a technológiai szektorban elért térnyerés, azonban a világ második legnagyobb gazdaságának nem lesz könnyű dolga a globális porondon.
Vágólapra másolva!

Kína számára ma az önfenntartó gazdasági modell kialakítása a legfontosabb cél – amit csak felerősített az USA-val fennálló kereskedelmi konfliktusa.

Nem meglepő tehát, hogy a pekingi vezetés óriási erőkkel támogatja az ország technológiai fejlesztéseit, és nem titkolt szándéka, hogy az ország a globális technológiai szektor vezetője legyen.

Az például már hivatalos állami cél, hogy 2030-ra Kína éllovas legyen a mesterséges intelligenciában. A CNBC összegyűjtötte azokat a területeket, ahol Kínának reális esélye van arra, hogy globális viszonylatban is vezetővé váljon.

5G

Az USA és Kína közti technológiai versengés egyik legfontosabb terepét a következő generációs mobilszolgáltatások (5G) adják.

Ezért kerül célkeresztbe a Huawei is, amely kulcsfontosságú fejlesztője a szupergyors 5G technológiának.

Washington egyébként azzal támadta meg a kínai céget, hogy biztonsági kockázatot jelent, mivel az eszközei végső soron lehetővé teszik a kínai állam számára, hogy az USA-ban kémkedjen. A Huawei folyamatosan visszautasította ezeket a vádakat.

A Huawei lehet az 5G technológia éllovasa Forrás: AFP/Sputnik/Kirill Kallinikov

Majd szeptemberben a vállalat bemutatta az új, mobileszközre fejlesztett 5G processzorát, ami arra is utalt, hogy a társaság teljes irányítást akar gyakorolni a beszállítói lánca fölött, ahogy fokozódik a nyomás az USA részéről. Akkor a bemutató konferencián, a Huawei elnöke, Liang Hua közölte, a termékeiket úgy tudják leszállítani, hogy azok semmilyen módon nem függnek amerikai alkotóelemektől.

Kína egyébként jó úton jár ahhoz, hogy a világ legnagyobb 5G piaca legyen.

Novemberben, be is indultak az 5G hálózatok az országban, megelőzve a hivatalos határidőt. Néhány nappal később pedig már az országban jelezték is, elkezdődtek a kutatások és fejlesztések a 6G-vel kapcsolatban.

Jelenleg a kereskedelmi 5G szolgáltatások 50 kínai városban érhetők el, beleértve a legnagyobb településeket. Összevetésképpen, az USA-ban csupán néhány város kínál 5G szolgáltatásokat.

Blockchain

A másik fontos terület Kína számára a blockchain (blokklánc) technológia, amely számos kriptovaluta, például a bitcoin mögött is áll. A technológiát azonban több iparágban is elkezdték már használni, beleértve a hagyományos pénzügyi szektort és az élelmiszeripart is.

A blockhain jelentősége abban áll, hogy alapjaiban formálhatja át a módot, ahogy ma az üzleti tranzakcióról gondolkodunk.

Következésképpen a pénzügyi szolgáltatások több területe is rendkívüli fejlődésen mehet keresztül a blockchain technológia használatával

– mondta Lucy Gazmararian, a PwC Hongkong szakértője.

A bitcoin mögött is álló technológia forradalmasíthatja a pénzügyi szektort Forrás: Pixabay

Innen nézve pedig nem is meglepő, hogy a kínai vezetés beállt a technológia mögé. Hszi Csin-ping kínai elnök állítólag sürgette is a hazai szereplőket, hogy használják ki a technológiában rejlő lehetőségeket.

A következő évek izgalmas kérdése pedig az lesz, Kína végül előáll-e a saját digitális fizetőeszközével, aminek a tervét korábban bejelentették.

Egy ilyen virtuális jüan ugyanis komolyan veszélyeztethetné az amerikai dollár globális dominanciáját.

Mesterséges intelligencia

Végül a harmadik terület, amely kiemelkedően fontos Kína számára, a mesterséges intelligencia (MI), amely azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a világ minden létező üzletágában elhozza a hatékonyság növekedését.

Kína 2030-ra világelső szeretne lenni a mesterséges intelligencia területén Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhang Chenlin

Peking 2017-ben jelentette be, hogy az MI területén világelső szeretne lenni 2030-ra. Ráadásul a világ második legnagyobb gazdasága már most is abszolút vezetőnek számít ezen a terepen – mondta Frank Hester, a brit TTP nevű technológiai cég alapítója, amely 2013 óta üzletel Kínával. Hester hangsúlyozta,

az elmúlt 5 évben komoly változások mentek végbe Kínában, aminek eredményeként a kormány most már kifejezetten támogatja, hogy a kínai cégek külföldi vállalatokkal üzleteljenek.

Az IBM egyik vezetője, Alain Bénichou hozzátette, Kínában ma a vállalatok 14 százaléka karolta föl a mesterséges intelligenciát. És noha még bőven van hova fejlődni, a kínai társaságok a globális átlagnál magasabb szinten alkalmazkodtak az új megoldásokhoz.