Mi vár a feltörekvő piacokra 2020-ban?

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
A 2020-as évben is folytatódhat a feltörekvő piaci eszközök fölfutása, miután a évtizedben a nagy kilengések ellenére is pumpálták a pénzt a térségbe a magasabb hozamok reményében.
Vágólapra másolva!

A fejlődő országok eszközei 2020-ban felülteljesítők lehetnek a fejlett országokkal szemben. A Bloomberg összesen 57 globális befektetési vállalatot kérdezett meg, és az eredmények alapján Ázsia rendelkezik a legjobb kilátásokkal. A feltörekvő piaci eszközökbe befektetett vagyon egyébként mára eléri a 25 000 milliárd dollárt, ami nagyobb, mint az USA és Németország gazdaságának kombinált mérete.

A felmérésből kiderül, hogy a befektetők leginkább a kötvénypiacon preferálják a feltörekvő piacokat a fejlettekkel szemben.

A második a devizapiac, míg a harmadik a részvénypiac – mindhárom esetében elég egyértelmű azonban a feltörekvők előnye.

Az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus egyértelműen dominálta a 2019-es évet, és várhatóan 2020-ban is ennek hatásai határozzák majd meg a hangulatot. Eközben a kínai növekedés témája viszont fontosabbnak bizonyult (második a sorban), mint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatpolitikájának alakulása.

Uralkodó témák

A legfontosabb tényezők toplistájára egyébként az alábbiak kerültek még föl: az amerikai gazdaság növekedési kilátásai, a geopolitikai kockázatok, a külföldi tőkeáramlások, a feltörekvő piacok jegybankjainak politikája, az olaj- és nyersanyagárak, a negatív hozamok alakulása a fejlett gazdaságokban.

Erős évük lehet jövőre a feltörekvő piacoknak Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

A feltörekvő piaci eszközök széles körben fölpattanásokat mutattak idén, miután tavaly három éve nem látott veszteségeket produkált a régió, ahogy a Fed vezetésével több jegybank is kamatot csökkentett, hogy támogassa a gazdaságát.

A devizapiacon az orosz rubel volt a legjobban teljesítő eszköz december közepéig, megelőzve a brazil realt, amely 2020 leginkább favorizált fizetőeszközének számít.

A részvény- és a kötvénypiaci befektetési jóslatoknak egyértelmű győztese lett: Indonézia.

Vonzó hozamok

Az elemzői vélemények alapján az látszik, hogy a legfontosabb felhajtó erőt a feltörekvő piaci eszközöknél az alacsony kamatok adhatják.

Mivel globálisan jellemzőek a historikusan kiugróan alacsony kamatszintek, ezért a befektetők egyre nagyobb számban a feltörekvő piacok felé,

melyek vonzóan magas hozamokat generálnak.

A devizák közül a rubel vezette a rangsort Forrás: AFP/Sputnik/Alexey Suhorukov

Ezzel együtt a 26 ország részvényeit tömörítő MSCI feltörekvő piaci index értéke 6600 milliárd dollárral emelkedett 2009 vége óta, miközben a Bloomberg Barclays kötvénypiaci index értéke 2900 milliárd dollárral bővült. Az amerikai dollárban kibocsátott kötvények 1700 milliárd, míg az euróban kibocsátott papírok 237 milliárd dolláral bővültek ugyanebben az időszakban. December közepéig az MSCI feltörekvő piaci részvényindexe 9,6 százalékkal, a devizaindexe pedig 1,4 százalékkal emelkedett.

Az egyes térségeket tekintve Ázsia rendelkezik a legjobb kilátásokkal a deviza- és a részvénypiacon, míg a kötvénypiacon Latin-Amerika nyert,

ahol idén jelentősen megemelkedtek a politikai kockázatok. Európa, a Közel-Kelet és Afrika (EMEA) együttes feltörekvő térsége a kötvény- és a részvénypiacon is harmadik (utolsó) helyen végzett, míg a devizapiac tekintetében a második helyre futott be.

Stabil, támogató környezet

A fentiek mellett a felmérésből az is kiderült, hogy a befektetők alapvetően árstabilitásra számítanak a feltörekvő piacokon, vagyis se deflációt, se különösebben megugró inflációt nem várnak. A jegybanki politikák esetében a legtöbb válaszadó elsősorban Kínától, Mexikótól, valamint Indiától vár monetáris lazításokat. Végül az egyes országok gazdasági növekedései közül Törökország és Brazília emelkedhet ki a GDP-bővüléssel.

A kínai jegybank várhatóan folytatja majd a laza politikát Forrás: Imaginechina/Wang zichuang - Imaginechina/Wang Zichuang

Mindeközben a Moody's is közzétett egy feltörekvő piaci jelentést a közelmúltban. A hitelminősítő szakértői úgy számolnak, hogy

bár a globális recessziós kockázatok továbbra is megvannak, a nagyobb feltörekvő gazdaságokban nem kell számítani recesszióra

– leszámítva Argentínát, ahol erre reális esély van. Összességében a feltörekvők gazdasági növekedése átlagosan 4,5 százalékos lehet 2020-ban, szemben a fejlett gazdaságok 1,5 százalékos átlagával. Mindazonáltal egyes országokban a növekedés elmaradhat a historikus átlagoktól – a Moody's ezek közül Mexikót, Oroszországot, Indiát, valamint Kínát emelte ki a nagyon közül.