Ázsia 2020-ban is tartogat kincseket a befektetők számára

CHINA-CITIES-AERIAL PHOTO(CN) ce
(180101) -- BEIJING, Jan. 1, 2018 (Xinhua) -- Aerial photo taken on Aug. 24, 2017 shows a yacht club in Xiamen, a scenic city in southeast China's Fujian Province. Better City, Better Life. Xinhua reporters would show the glamour of cities in China through the special view by drones. (Xinhua/Wei Peiquan) (zkr)
Vágólapra másolva!
A 2020-as év már nem tartogat olyan erős részvénypiaci hozamokat, mint 2019 – mondják a Credit Suisse és a UBS Asset Management elemzői. Ezzel együtt a bankok szakértői úgy számolnak, az ázsiai piacok még így is sok izgalmat és kedvező lehetőséget rejtenek magukban a következő hónapokban.
Vágólapra másolva!

Noha 2020-ban már nem lesznek olyan látványosak a részvénypiaci hozamok, mint 2019-ben voltak, az ázsiai részvénypiacok így is ellenállók lesznek a kockázatokkal szemben. A Credit Suisse-nél úgy számolnak, az amerikai és az ázsiai részvénypiacok átlagosan 6 százalékos hozamot érhetnek el 2020-ban. Kiemelték, a legfontosabb tényező az lesz, hogy alakul majd az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus – írja a CNBC.

Ezzel együtt a UBS Asset Management szakértői jelezték,

arra számítanak, hogy az ázsiai gazdaságok eltolódnak a sokkal aktívabb kormányzati fiskális politika felé, ami váltás lenne a 2019-es évhez képest,

amikor főleg a jegybanki élénkítések domináltak.

Hasító szektorok

Az egyes szektorok tekintetében a Credit Suisse kiemelte a kínai ingatlanpiacot, ahol a bevételek 21, míg a profitok 18 százalékkal emelkedhetnek a következő évben.

A bank szerint a kínai hatóságok valószínűleg az eddigieknél támogatóbbak lesznek az ingatlanpiaci beruházásokkal kapcsolatban.

Emellett a kínai ingatlancégek 6,3 százalékos osztalékhozamot fizetnek, ami szintén elég vonzó lehet a befektetők számára.

A kínai ingatlanpiac lehet 2020 egyik legizgalmasabb területe Forrás: Imaginechina/Wang gang

A kínai ingatlanfejlesztő vállalatok bevételei egyébként novemberben, éves alapon, 24 százalékkal emelkedtek, ami alátámasztja a kedvező várakozásokat. Az egyes cégek tekintetében a Nomura olyan társaságokat emelt ki, mint a China Resources Land, a Sunac, valamint a KWG – mindhárom társaságot a hongkongi tőzsdén jegyzik.

Kína emellett a kötvénypiacon is kimagasló teljesítményt nyújthat a UBS szerint. Az úgynevezett onshore kötvények ugyanis erősen profitálnak majd az év elején várható kamatcsökkentésekből.

Ráadásul már eddig is egyre több külföldi tőke áramlott a kínai onshore kötvénypiacra,

ami mára azt eredményezte, hogy az elmúlt öt év alatt a külföldiek kezében lévő ilyen papírok elérték a 30 százalékos arányt évente.

Kína előretörése

Ehhez jön, hogy az egyik vezető kötvénypiaci benchmarknak számító index (Bloomberg Barclays Global Aggregate Index) áprilisban elkezdte fölvenni a kínai kötvényeket is – a teljes felvételi folyamat várhatóan 20 hónapig tart majd.

Az elemzők úgy számolnak, hogy a folyamat végén 150 milliárd dollárnyi külföldi tőke is áramolhat az összesen nagyjából 13 000 milliárd dolláros kínai kötvénypiacra.

Kínáé egyébként a világ harmadik legnagyobb kötvénypiaca az USA és Japán után.

Komoly felfutásban van az online kereskedelem Forrás: AFP/Imaginechina/Chen Jialiang

Szintén a külföldi tőkebeáramlást fokozhatja, hogy a JPMorgan 2020 februárjában beveszi a kínai kötvénypiacot az általa működtetett Government Bond Index Emerging Markets nevű kosárba.

A fentiek mellett az online vásárlás lehet a másik kiemelkedő tényező az ázsiai piacokon. A Credit Suisse rámutatott,

az online vásárlások Kínában már felülmúlták a fizikai kiskereskedelmi eladásokat.

Ez pedig arra utal, hogy az e-kereskedelmi cégeknek az eddigieknél sokkal több raktárra és logisztikai térre lesz szüksége, ami felhajthatja egyebek mellett a kereskedelmi ingatlaneszközöket.