Jókora adókulcs miatt szakadt be a drágakövek kitermelése egy országban

Áztasd be az ametiszt - mit tud a drágakővíz?, dr. life
Vágólapra másolva!
Zambia egyelőre felfüggeszti a drágakövek exportjára kivetett 15 százalékos adókulcs alkalmazását, mivel az adóteher érezhetően visszavetette az értékes árucikkek kitermelését, írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

Zambia egyelőre felfüggeszti a 15 százalékos adó alkalmazását a drágakövek kivitelére, január 1-jei hatállyal, mivel az adó, amiből az állam bevételeinek növekedését remélte, közvetve hatással volt a kitermelés visszaesésére.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A bejelentést üdvözölte a Gemfields, a vállalat, mely Zambia és egyben

a világ legnagyobb smaragdbányáját, a Kagemet üzemelteteti,

emellett 75 százalékos érdekeltséggel bír Mozambik egyik jelentős rubinbányájában.

A társaságnak ebben az évben összesen 21 százaléknyi mértékű adót kellett fizetnie az afrikai országból induló kiviteleire, amelybe a régóta meglévő 6 százalékos, ásványkincsekre kivetett adófajta mértéke is beleszámított. A vállalat szerint ez önmagában jelentős különbség más, a piacon fontos drágakőtermelő országokhoz képest. Kolumbiában ez a kulcs 2,5 százalék, Brazíliában 2 százalék.

A tehet leginkább a kisebb drágakövek bányászatát sújtotta, az ebben érdekelt cégek idén nem is tudtak jelentős befektetéseket vonzani.

A bányászat Zambia devizabevételének több mint 70 százalékát adja.

Így egy bizonyos ponton túl, a magas adókulcsok ellenérdekeltté teszik a vállalatokat a kitermelés növelésében, ami viszont pont az adóztatásból remélt bevétel elmaradásához vezet, ahogyan az most történt.

Az exportadó felfüggesztése a gyémánt típusú köveket nem érinti.