Újabb gazdaságvédelmi intézkedések jönnek jövőre és emelkedik a minimálbér

forint pénz pénzügyek pénztárca bankkártya bankjegy papírpénz érme apró aprópénz pénz pénzügyek pénztárca bankkártya papírpénz érme apró aprópénz
Vágólapra másolva!
Az idei év utolsó gazdasági összefoglalójában szó lesz arról, hogy jövőre is jönnek gazdaságvédelmi intézkedések, a minimálbér pedig 2020-ban is 8 százalékkal emelkedhet. Emellett gigabírságot kapott a Telenor a Versenyhivataltól, a Viagogo ellen pedig vizsgálat indult. Külföldön a Boeing nehézségei mellett félmillió tűzveszélyes mosógépről adtunk hírt, a Tesla részvények pedig valósággal kilőttek. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Jövőre újabb gazdaságvédelmi intézkedések várhatók

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten elmondta, hogy a kormány szeretné megőrizni a magyar gazdaság eddig elért eredményeit, az Európai Unió átlagos növekedési üteméhez viszonyított 2 százalékpontos előnyt, ezért február-márciusban olyan újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket kíván életbe léptetni, amelyek segítik a növekedési előny megtartását.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kiemelte, hogy a magyar gazdaság elmúlt évtizedének egyik legjelentősebb eredménye, hogy a foglalkoztatás érdemben javult, a foglalkoztatási ráta a 2010. évi 54,9 százalékról 70 százalék fölé emelkedett. A magyar munkaerőpiacnak még jelentős tartalékai vannak, a fiatal és a még tanuló korosztály munkavállalásának könnyítése társadalmi és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt feladat.

Hat napig zárva lesznek a bankok

A munkanapok átcsoportosítása miatt december 21. szombattól december 29. vasárnapig, azaz kilenc napon át egyetlen munkanap lesz csak, december 23-a hétfő. Ezt követően hat olyan nap következik, amikor nem tudunk banki ügyeket intézni.

illusztráció Forrás: MTI/Illyés Tibor

A bankok honlapjain és a fiókok bejáratán is elérhető az ünnepi időszak nyitvatartási rendje. December 23-án hétfőn szokásos hétfői nyitva tartás lesz, ahogy december 30-án hétfőn is. Az év utolsó napján, december 31-én kedden viszont a szokásosnál előbb zárhatnak a bankok, így célszerű nem az utolsó pillanatra hagyni az ügyintézést.

Gigabírságot kapott a Telenor a GVH-tól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Telenor Magyarország Zrt. jogsértést követett el egyes reklámjaival, mert több mint egy évig nem tájékoztatta a fogyasztókat arról, hogy 0 forintosnak vagy kedvezményes árúnak hirdetett készülékei díjának egy részét beépítette az előfizetői díjba. Az így magasabb lett, mint az azonos tartalmú és idejű elköteleződéssel járó előfizetéseké. A hatóság a jogsértésért 1,8 milliárd forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A Telenor álláspontja szerint a reklámkampány vizsgált időszaka alatt rendkívül nagyösszegű ártámogatást biztosított a fogyasztóknak, így a GVH egy olyan gyakorlatot kifogásol, ami az ügyfelek döntő többségének biztosan kedvező volt. A Telenor Magyarország vitatja a GVH döntésének jogosságát, a bírság összegét súlyosan aránytalannak gondolja, ezért a döntés bírósági felülvizsgálatát fogja kérni.

A jegybanki célnak megfelelően stabilizálódik az infláció

Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a héten elmondta, hogy a következő években folytatódik a magyar gazdaság felzárkózása az európai gazdaságokhoz. A fogyasztóiár-index 2020 januárjáig főként az üzemanyagárak bázishatásainak és az élelmiszerárak növekedésének következtében emelkedik, majd fokozatos mérséklődést követően az előrejelzési horizont második felében a 3 százalékos inflációs célon stabilizálódik.

illusztráció Fotó: Hirling Bálint [origo]

A hazai gazdaságban a beruházási ráta világviszonylatban is kiemelkedően magas, idén 29,1 százalékot ér el, e tekintetben az Európai Unióban csak Írország előzi meg. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Inflációs jelentése szerint az adószűrt maginfláció 2020 első negyedévéig a jelenlegi 3,6 százalékos szint közelében alakul, majd csökken, bár az MNB prognózisa szerint a jövő év átlagában 3,6 százalékos lesz, majd 2021-re csökken 3,1 százalékra.

Egyre nagyobb bajban a Boeing

A héten a Boeing átmenetileg leállította a 737 Max gépek gyártását, szakértők pedig úgy vélik, hogy még legalább két-három év kell ahhoz, hogy a cég teljesen kiheverje a sorozatos botrányokat. A vállalat nem szállíthatta le a megrendelőknek az eddig készült gépeket, ez pedig azért okoz komoly gondot, mert az értékesítésből befolyt összeg nagyobb részét a leszállítás után kapja csak meg a gyártó.

illusztráció Forrás: Boeing

Jelenleg 400 elkészült gép vár szállításra, de a Boeing szerint az összeset csak 2021-ben lesznek képesek eljuttatni a vevőknek. A szakértők még ennél is borulátóbbak és azt jósolják, hogy 2022 közepe előtt nagy valószínűséggel senki nem kapja meg a 737 Maxokat, ez viszont attól is függ, hogy a légügyi hatóság mikor engedélyezi újra a repülést a típus számára.

Jövőre is 8 százalékkal emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum

Várhatóan nem kötnek új megállapodást a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseletek, így jövőre is nyolc-nyolc százalékkal emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege a 2018 végén megkötött, kétéves egyezség értelmében.

illusztráció Fotó: Origo

A 2020-as minimálbérek pontos összegét várhatóan a december utolsó napján megjelenő Magyar Közlönyben hirdetik ki. Várhatóan a minimálbér bruttó 161 ezer forintra, míg a középfokú végzettséghez kötött, a kötelező legkisebb keresetűek érdemi többségét adó bérminimum bruttó 210,6 ezer forintra nőhet.

Uniós szinten Magyarországon csökkent legjobban a munkaerőhiány

Statisztikai adatok alapján, az Európai Unióban Szlovénia mellett Magyarországon csökkent leginkább a munkaerőhiány. Hazánkban a betöltetlen állások aránya 2,5 százalék, ami a második negyedévhez képest 0,3 százalékos csökkenést jelent.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

A szakértők úgy vélik, hogy nem súlyosbodik tovább a munkaerőhiány az EU-ban, a statisztikai hivatal szerint 2,3 százaléka volt betöltetlen a rendelkezésre álló pozícióknak a harmadik negyedévben. Az arány megegyezik az előző negyedévek értékeivel, s éves összevetésben is mindössze 0,1 százalékkal emelkedett. A stagnálást pedig szakértők a munkavállalók nélkül maradt pozíciók csökkenésével magyarázzák.

Rekordot hozott az idei év az útépítésekben

Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a héten közölte, hogy az idén 566 milliárd forintból valósultak meg útépítések és fejlesztések Magyarországon, ami rekordnak számít.

illusztráció Forrás: Tanjug/Dimitrije Goll

Ez a beruházási összeg az évek óta kiemelkedően jó, az európai uniós átlagot is meghaladó gazdasági teljesítménynek köszönhető. A kormány kiemelt feladata, hogy 2016 és 2024 között mintegy 5 ezer milliárd forintból fejlessze a közúti és a vasúti közlekedést. Az összegből közúti fejlesztésre 3200 milliárd forintot fordítanak, amiből 1800 milliárd forint belföldi forrás.

Összeolvad a Fiat Chrysler és a Peugeot

A felek ugyancsak a héten jelentették be, hogy egy 50 milliárd dolláros üzlet keretében összeolvad a Fiat Chrysler és a Peugeot gyártója, a PSA. A megállapodás nyomán, ha az üzletet lezárják, a világ negyedik legnagyobb autógyártó vállalata jön létre, a megállapodást pedig várhatóan a következő 12-15 hónapban véglegesítik.

illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Bill Pugliano

A két, egyenként közepes autógyártó cég még nem állapodott meg az új névről, de az 50 milliárd dolláros összeolvadásról szóló bejelentés komolyan átrendezheti az autóipari erőviszonyokat. A Fiat Chrysler (FCA) és a Peugeot mögött álló PSA összeolvadása évente 3,7 milliárd eurós költség-megtakarítást hozhat, ahogy a cégek összekapcsolják a technológiáikat, illetve közös beszerzési szerződéseket kötnek.

A GVH eljárást indított a Viagogóval szemben

Az eljárást számos piaci jelzés alapján indította a versenyhatóság. A vizsgálat több, feltételezhetően tisztességtelen kereskedelmi kommunikációs gyakorlatra terjed ki. A GVH emellett valószínűsíti, hogy a Viagogo a weboldalon a teljes vásárlási folyamat alatt olyan sürgető tájékoztatásokat tesz közzé amelyek azt a látszatot keltik a fogyasztók számára, hogy gyorsan fogynak a szabad helyek az eseményre, amelyre jegyet terveznek vásárolni.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Idén 50 ezer forintot szánunk karácsonyi ajándékokra

Az elmúlt négy év tekintetében minden bizonnyal az idén lesz a „leggazdagabb" a magyar internetezők karácsonya – 2019-ben átlagosan nyolc fő megajándékozását tervezik az internetezők, és az ajándékokra szánt költségkeret is öt éves csúcson van.

illusztráció Forrás: Origo

A tavalyi 41 ezer forint helyett idén már átlagosan 48.400 forintot tervezünk költeni az ajándékokra összesen, ami több mint 20 ezer forinttal haladja meg a négy évvel ezelőtti keretet. A megajándékozandók körét a szűk, valamint a tágabb család mellett barátok, kollégák, egyéb ismerősök alkotják.

Bőséges az ünnepi halkínálat és nem drágultak a halfélék tavaly óta

Lévai Ferenc szóvivő, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatójától a héten megtudhattuk, hogy karácsonykor a legnépszerűbb hal a ponty, amelynek ára az idén kilogrammonként 890-1200 forint körüli. A karácsonyi forgalom mintegy 65 százalékát szintén a ponty adja, amelyből tavaly több mint 18 ezer tonnát termeltek.

illusztráció Forrás: Origo

A harcsa kilogrammonként 2500-3200 forintért kapható. Népszerűek még az apróhalak, a kárász és a keszeg, illetve a busa és az amur is, főleg feldolgozott, tisztított szelet és filé formában. Ilyenkor kerül a pultra az évközben kevésbé fogyasztott süllő és a pisztráng nagy része is Elmondta az is, hogy az ünnepi időszakban fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás 30-35 százaléka.

Rekordáron forognak a Tesla részvényei

Az amerikai Tesla részvénye szerdán rekordáron, 393,15 dolláron (117 ezer forint) zárt, köszönhetően annak, hogy az autógyártó meglepte befektetői azzal, hogy a harmadik negyedévben profitot tudott felmutatni.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Manuel Romano

A Tesla 2019-ben 18 százalékos növekedést produkált, ráadásul szerdán napközben 393,22 dolláron (117 ezer forint) is forgott a részvény, ami új, napközbeni rekord is. A vállalat piaci értéke 70 milliárd dollár, ezt követi a General Motors 53 milliárd dollárral és a Ford Motor 38 milliárd dollárra

Félmillió tűzveszélyes mosógépet hívnak vissza

A héten brit sajtóértesülésekből kiderült, hogy mintegy félmillió, a háztartásokban már használatban lévő mosógépet kénytelen visszahívni a Whirlpool az Egyesült Királyságban. A visszahívás a Hotpoint és az Indesit márkájú gépeket érinti, azokat, amelyeket 2014-től 2018-ig bezárólag értékesítettek a brit háztartások számára. Ez 519 ezer darabot jelent, melyeknek nagyjából 20 százaléka lehet érintett a hibával.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A vállalat közlése szerint a biztonsági kérdésekkel foglalkozó szakértői csapatuk fedezte fel a hibát. Ennek alapján, amikor a mosógép melegítőrendszerét bekapcsolják, igen ritkán, de előfordulhat, hogy az az ajtózár-rendszer túlmelegedéséhez, ezen keresztül pedig potenciális tűzveszélyhez vezethet.