Az ünnepi időszakban is gyakran rendelünk ételt otthonra

Egy pizza is számos olyan összetevőt tartalmaz, amely allergiát vagy ételintoleranciát válthat ki
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években az emberek körében egyre népszerűbbé vált az ételrendelés, azonban nemcsak hétköznapokon, de karácsonykor és szilveszterkor is szívesen böngésszük az éttermek kínálatait. A Netpincér felméréséből kiderült, hogy melyek a legfelkapottabb ételek az ünnepi időszakban, és megtudtuk nemcsak azt, hogy átlagosan mekkora összegért rendelnek a magyarok, hanem azt is, hogy mekkora összegű volt az eddigi legnagyobb kosár tartalma.
Vágólapra másolva!

Ünnepekkor a felhasználók átlagosan 3600 forint értékben rendelnek ételt házhoz. A választék viszont közel sem akkora, mint a hétköznapokon, hiszen a regisztrált 1657 étteremből 1364 zárva tart 24-én. Némiképp javul a helyzet szilveszterkor, mivel 31-én "csak" 869 étterem zár be.

Illusztráció Forrás: Shahroz-Khan / Pixabay

Megfigyelhető az is, hogy az ünnepi időszakban főleg azok rendelnek, akik év közben is gyakran veszik igénybe a szolgáltatást. Az ünnepi rendelők aránya azok között, akik az év során 9-nél többször rendeltek 62,3 százalék, viszont csupán 10,44 százalék azok aránya, akik első rendelésüket ebben az időszakban adják le, az összes felhasználó körében pedig 27,1 százalék az arány.

Szilveszterkor a legtöbb rendelés déli egy óra környékén fut be, elsején pedig délután 5 óra tájékán.

Az év első napján egyébként gyakorlatilag egész nap csúcsidőszak van, nagyon sokan rendelnek. A két kiemelt időszakban, vagyis karácsonykor és szilveszterkor Budapesten leginkább a XIII., a XI. és a XVII. kerületekben magas a rendelők száma, országos szinten pedig Pest megye vezet.

Budapesten rendelik egyébként a legtöbb italt, ezen belül is kiemelkedő a kóla és a sör, az ételek közül pedig a sushi lett nagyon divatos az utóbbi időben. Pest megyében a legtöbben az olasz konyhát kedvelik, ezen belül is a pizza a legnépszerűbb, majd ezt a magyaros konyha követi. Vidéken a rendelők nagy része gyorskaját választ. A pizza vezet, majd következik a hamburger és a rántott csirkés ételek. Érdekesség, hogy a whiskey Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legkedveltebb, sörben viszont Budapest vezet.

Illusztráció Forrás: Grand Hyatt Tokyo/The Oak Door

Karácsonykor jellemzően 2-3 főre rendelnek ételt a magyarok. Az átlagos vásárlói kosár értéke - 2017 karácsonyán - 4123 forint volt, tavaly pedig ennél kicsit magasabb, 4185 forintra jött ki.

Szilveszterkor hasonló értékben rendelnek házhoz a felhasználók, itt viszont erőteljesebb növekedés figyelhető meg. Két éve egy átlagos kosár értéke 3780 forint volt, tavaly viszont már 4101 forint. Jellemzően két főre rendelnek szilveszterkor, de gyakori az is, hogy nagyobb létszámú társaság adja le a megrendelést.

Mivel az embereknek a készülődés mellett kevés az idejük az ünnepi időszakban, ezért kerülnek előtérbe a gyorséttermek. Az első helyen áll az olasz konyha, amit az amerikai, majd a magyaros követ, sorban utána pedig a sushi, a vegetáriánus, a görög, a szendvicsek, a török és a mexikói jön. A legkedveltebb karácsonyi étel a házhozrendelők körében a közepes méretű pizza. Az is igaz, hogy magyar rendelők ennél kisebbet nagyon ritkán kérnek. A hawaii pizza továbbra is töretlen népszerűségnek örvend.

Illusztráció Forrás: pexels.com

Az eddigi legnagyobb karácsonyi rendelés összege 53 ezer forint volt, ezt 2017. december 25-én adták le.

A tavalyi karácsonyi rekord ettől jócskán elmaradt, hiszen a legnagyobb kosár értéke 37 900 forint volt. Az eddigi legnagyobb szilveszteri rendelés tavaly december 31-éhez köthető, értéke pedig 139 680 forint volt, majd 2019. január elsején az eddigi mérések második legnagyobb értékű rendelése is befutott 78 430 forinttal.

Az ünnepi időszak után az is megfigyelhető, hogy az átlagosnál 8 százalékkal több saláta fogy, feltételezhetően mindenki próbál eleget tenni az újévi fogadalomnak. Januárban a rendelésszám is átlagosan 6 százalékkal vissza szokott esni.