Az Airbnb nem minősül ingatlanügynökségnek

airbnb
http://www.dreamstime.com/stock-photos-airbnb-app-laptop-making-reservation-website-image45680633
Vágólapra másolva!
Az Airbnb szállásfoglalási szolgáltatása nem igényel ingatlanügynöki engedélyt a franciaországi működéséhez – döntött az Európai Unió Bírósága (EUB). A francia turisztikai szövetség panaszolta be az amerikai céget, mivel szerintük nem tartotta be az ország törvényeit – összegi a BBC.
Vágólapra másolva!

A szolgáltatást használóknak így nem kell felfüggeszteniük tevékenységüket. Amennyiben a bíróság másképp dönt, az precedensként szolgálhatott volna a többi uniós ország számára.

Illusztráció Forrás: Origo

A francia Professzionális Turizmus és Szálláshely Szövetség (AHTOP) panaszt nyújtott be az Airbnb engedély nélküli ingatlanügynöki tevékenysége miatt, amely megsérti a helyi Hoguet törvényt.

Ugyanakkor az Airbnb azt állította, hogy az „elektronikus kereskedelemről" szóló uniós jogszabályok védik.

Az Airbnb az „információs társadalmat szolgálja" nem pedig ingatlanügynök – áll a bíróság határozatában. Mivel a cég nem határozza meg vagy korlátozza a bérleti díjakat, és az ingatlantulajdonosok más csatornákon keresztül is kínálhatják a bérbeadást.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

A bírák továbbá különbséget tettek az Airbnb és az autómegosztó szolgáltatásokat nyújtó Uber között, az alapján, hogy az ingatlan-foglalási alkalmazás mennyire ellenőrizte a szolgáltatását és az ahhoz tartozó tranzakciókat.

Az Airbnb kijelentette, hogy a továbbiakban is együttműködik a hatóságokkal.