Kétmilliárdos büntetésen alkudozik a nagy amerikai bankház

1MDB
To go with Malaysia-politics-corruption-Najib,FOCUS by Dan Martin A Malaysian woman walks past a billboard with the 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) logo at the funds flagship Tun Razak Exchange construction site in Kuala Lumpur on September 22, 2015. Mounting investigations by US and other foreign authorities are undermining the Malaysian premier's attempts to quash corruption allegations, and analysts said they could further hasten his descent into an international pariah, even if criminal charges are dodged. AFP PHOTO / MANAN VATSYAYANA (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP)
Vágólapra másolva!
A pénzintézet jelenleg is tárgyal az amerikai Igazságügyi Minisztériumnal, hogy csökkentse a 2 milliárd dolláros bírságát az 1MDB botrányban játszott szerepe miatt – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

Az egyeztetések még nem fejeződtek be, várhatóan a jövő hónapban jutnak megállapodásra a felek.

A befektetési bank ázsiai leányvállalatát korábban bűnösnek találták, mert az megsértette a megvesztegetésekkel kapcsolatos amerikai szabályozásokat,

illetve a Goldman Sachsnak egy független felügyelő testületet is létre kell hoznia, amely az eljárás tisztaságát ellenőrzi.

Illusztráció Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A cég bankárjait azzal vádolták, hogy maláj finanszírozókat segítettek abban, hogy a 6,5 milliárd dolláros 1MDB befektetési alapból – amit az ország gazdasági fejlesztésének ösztönzésére indítottak – milliárdokat sikkasszanak el.

A pénzintézet korábban elmondta, hogy csak

két alkalmazott volt felelős az ügyletért, őket már menesztették,

sőt, Tim Leissnert – akit Malajziából örökre ki is tiltottak – tavaly csalásért ítélték el és eltiltották minden pénzügyi ágazatban folytatandó tevékenységtől.

Illusztráció Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Mike Mayo, a Wells Fargo elemzője szerint

az 1MDB botránnyal kapcsolatos költségek akár az 5 milliárd dollárt is elérhetik

– vagyis a 2 milliárd dolláros megállapodással a Goldman Sachs elkerülheti a nemzetközi botrány legrosszabb lehetséges következményeit.

A New York-i vállalat továbbra is külön tárgyalásokat folytat a maláj hatóságokkal, akik büntetőperes eljárást indítottak a cég ellen.

A bankház részvénye csütörtökön 92 centtel 229,55 dollárra csökkent, ugyanakkor az év egészében 37 százalékot emelkedett.