Kik voltak a sörkoptatók?

sör,izland,kézműves
Megy a kóstolás
Vágólapra másolva!
Ma már talán nem sokan tudják, kik voltak a sörkoptatók, holott a középkorban fontos szerepet töltöttek be: ők voltak ennek a keserű itókának a korabeli minőségellenőrei.
Vágólapra másolva!

A középkorban, főként Németországban igen elterjedt a következő sörminőség-ellenőrzési módszer:

a városi sörbírálók – avagy sörkoptatók – először meglocsoltak egy padot azzal a sörrel, amelyet épp ellenőriztek, majd meghatározott időre ráültek szoros bőrnadrágjukban.

Csupán annyi volt a feladatuk, hogy ülve maradjanak - írja a Trade Magazin. Közben persze ehettek-ihattak kedvükre. Amikor a megszabott idő letelt, egyikük intésére egyszerre felálltak.

A sör akkor volt megfelelő, ha a nadrágjuk erősen odatapadt a padhoz.

A leírások szerint nem volt ritka, hogy fel is emelték azt.

Forrás: Szent András Sörfőzde / Facebook

Ha ez nem így történt, a kocsmárosnak le kellett szállítania a sör árát.

Ennek betartását egy városházi szolga ellenőrizte, aki mindaddig a kocsmában maradt, amíg a leértékelt sört ki nem árusították.