Kétszer olyan színesek is lehetnek a magyar szarvasmarhák, mint eddig

Máramaros genetika
4. Az állattartásnak ma is nagy jelentősége van a máramarosi falvakban. Szinte minden háznál tartanak szarvasmarhát vagy kecskét. Az állatokat reggel kihajtják a legelőre, este pedig minden szarvasmarha magától hazatalál.
Vágólapra másolva!
2019. december 18-tól a borjúbejelentések és módosítások során a korábbi 10 helyett már 22 színből választhatnak a bejelentők. Emellett lehetővé vált az egyedek tömeges, elektronikus adatbejelentése is közvetlenül a „webENAR" felületén.
Vágólapra másolva!

A színkódok bővítése az egyedek pontosabb azonosítását szolgálja, hívja fel a figyelemet a Store Insider.

Mi az a szarvasmarha ENAR?

A Szarvasmarhák Egységes Nyilvántartási Rendszerének (továbbiakban Szarvasmarha ENAR) keretében történik a szarvasmarhák nyilvántartása. A 99/2002. (XI.5) FVM rendelet a szarvasmarha-fajok egyedeinek jelöléséről valamint Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szabályozza a szarvasmarha, bivaly és bölény fajokhoz tartozó állatok (továbbiakban együtt szarvasmarha) egyedi, hasznosítás módjától független jelölését és nyilvántartásba vételét. A rendelet 12. paragrafusa szerint az ENAR működtetésével, valamint az országos adatbázis létrehozásával, fenntartásával és fejlesztésével kapcsolatos feladatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (az OMMI, illetve MgSzH jogutódja), mint tenyésztési hatóság látja el, ezen feladatok végrehajtásának hatósági ellenőrzését a megyei állategészségügyi hatóság végzi. Az Európai Parlament és a Tanács 2000.július 17-i 1760/2000/EK rendelet 13.cikk (2) bekezdés a) pontja szerint a marhahús címkén fel kell tüntetni - többek között - a "referenciaszámot vagy referenciakódot, amely biztosítja a kapcsolatot a hús és az állat vagy állatok között. Ez a szám lehet az állategyed azonosítószáma, amelyből a húst nyerték, vagy egy állatcsoportot jelölő azonosítószám". Annak érdekében, hogy a fogyasztók információt szerezhessenek az általuk vásárolt húshoz kapcsolódó szarvasmarháról (vagy szarvasmarhákról), a szarvasmarha ENAR rendszerben az állatokról nyilvántartott publikus adatok bárki számára hozzáférhetőek.

A Nébih az új színkódokat az adott fajta törzskönyvezését végző tenyésztő szervezetekkel és tenyésztési kérdésekben elismert tudományos szakemberekkel együttműködve alakította ki.

A hatóság 2020. április 30-ig a korábbi bizonylatokat is elfogadja mind a bejelentés, mind a módosítás során.

Illusztráció Forrás: Turista Magazin/Francz Ilona

A másik, jelentős fejlesztés szintén a borjúbejelentéseket érinti: a Nébih – a korábbi e-mailes küldés bizonytalanságának kiküszöbölése érdekében – lehetővé tette, hogy a regisztrált felhasználók a „webENAR"-on XML formátumban feltölthessék/betallózhassák a bejelentésre szánt egyedek adatait a központi adatbázis felé. Megvalósult tehát az autentikált csatornán történő, tömeges elektronikus adatbejelentés. 2020. április 30-ig mind a korábbi e-mailes, fájl csatolással történő bejelentés, mind pedig az XML feltöltési lehetőség a felhasználók rendelkezésére áll.

A Nébih saját honlapján további információkkal segíti a bejelentési kötelezettségek teljesítését. Például - írják -, a borjúbejelentések során a megfelelő szín kiválasztását úgynevezett színkódok segítik, amelyek két numerikus karakterből állnak, hasonlóan a fajtakódokhoz. Az új színkódokat a Nébih az adott fajta törzskönyvezését végző tenyésztő szervezetekkel és tenyésztési kérdésekben elismert tudományos szakemberekkel együttműködve alakította ki. Ennek megfelelően például a magyar szürke fajtához csak a szürke szín választható ezután, míg a különböző ezüst színváltozatok csak a murray grey fajtánál használhatóak.