Karácsony után ne dobja ki, inkább főzzön sört fenyőfájából

karácsony fa fenyőfa télapó mikulás hó
A Santa Claus pulls a Christmas tree on December 12, 2012 in Mellensee, eastern Germany. AFP PHOTO / PATRICK PLEUL /GERMANY OUT / AFP PHOTO / DPA / PATRICK PLEUL
Vágólapra másolva!
Új szintre léphet a karácsonyfák ünnep utáni hasznosítása, ha szélesebb fogyasztói érdeklődést vívhatnak ki maguknak a fenyősörök.
Vágólapra másolva!

Karácsony környékén minden évben egymásnak feszülnek a földlabdás, a vágott és a műanyag fenyő hívők, meggyőződve arról, hogy az ő választottjuk a leginkább környezetkímélő. Egy holland sörfőzde megunta a meddő vitát és egészen új módját választotta a karácsonyfák újrahasznosításának, számol be arról a Beerporn nevű szakoldal.

Készített egy téli IPA-t, amelybe tavalyi karácsonyfák tűleveleit főzte bele, és ami idén decemberben kerül piacra.

A Lowlander Beer „használt" karácsonyfákat gyűjt a holland fogyasztóktól, de bároktól és éttermektől is, amelyek tűleveleit felhasználják a téli IPA készítéséhez.

A 2019-es főzethez több mint 600 kiló fenyő kellett, amelyeknek persze magához a sörhöz csak a tűleveleit használták fel.

A fenyők többi részét azonban ugyancsak felhasználták a sörfőzdében, illetve jövőre piacra dobnak egy Lowlander Botanical Brut nevű, rizling élesztővel készülő sparkling beert is.

Itthon egyébként a Fehér Nyúl Brewery készített idén fenyős sört. A neve Drink the Christmas Tree, és ezüstfenyő tűlevéllel készült. Ők azt írják a Facebookon, hogy ezek a fenyős főzetek egyáltalán nem újkeletű dolgok. Már a 17. században használtak a brit hajósok fenyőleveles főzeteket, hogy ezzel, a magas vitamintartalmú itallal próbáljanak javítani a skorbutban szenvedő tengerészek állapotán.