Ők a legbefolyásosabb nők a világon

Pénzhoroszkóp a 2018-as évre pénz gazdagság gyarapodás
Vágólapra másolva!
A Forbes magazin az idén immár 16. alkalommal állította össze a világ 100 legbefolyásosabb nőjének rangsorát. Vannak közöttük politikusok és cégvezetők, a sorrend és a szereplők személye időről időre változik, ám a lista élén immár csaknem egy évtizede ugyanaz az a hölgy áll.
Vágólapra másolva!

10. Marillyn Hewson – a Lockheed Martin elnök-vezérigazgatója, 65 éves

Marillyn Hewson, a Lockheed Martin elnök-vezérigazgatója Forrás: AFP/Mandel Ngan

2013 óta áll a cég élén, irányítása alatt a Lockheed Martin részvényeinek értéke több mint 300 százalékkal emelkedett. Csak 2017-ben a vállalat 53 milliárd dolláros forgalmat ért el, a bevételek jelentős részét állami megbízások adták. A haditechnikai eszközöket gyártó cég jelenleg többek között egy olyan szuperszonikus gép kifejlesztésén dolgozik, amelynél a fő cél, hogy minél halkabb üzemmód mellett elérje a hangsebességet.

9. Ginni Rometty – az IBM elnök-vezérigazgatója, 62 éves

Ginni Rometty, az IBM első embere Forrás: AFP/Getty Images/Michael Cohen

Az üzletasszony, aki immár 36 éve dolgozik ennél a társaságnál, az utóbbi időben alaposan átalakította a vállalati stratégiát, hiszen az IBM-et a hagyományos szoftvercégből az adatszolgáltatás irányába vitte el. Ma már a vállalat bevételeinek fele a magas értéket képviselő IT-szegmensből származik. Irányítása alatt a cégnek természetesen voltak kevésbé sikeres időszakai is, például, amikor a Red Hat 2018 év végén történt megvásárlását követően a társaság részvényei 20 százalékot estek.

8. Ana Patricia Botín – a Banco Santander igazgatóságának elnöke, 59 éves

Ana Patricia Botín, a Banco Santander igazgatóságának elnöke Forrás: AFP/NurPhoto/Oscar Gonzalez

Édesapja hirtelen halálát követően lett a Santander elnöke. Nevéhez fűződik 2017-ben a nehéz helyzetbe került Banco Popular egy euróért történt felvásárlása, amivel Spanyolország legnagyobb bankjává váltak. Hisz a fintechben, támogatja a kisvállalatokat és a nők által vezetett cégeket.

7. Abigail Johnson – a Fidelity Investments elnök-vezérigazgatója, 57 éves

Abigail Johnson, a Fidelity Investments elnök-vezérigazgatója Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

2014 óta áll a cég élén, amelynek irányítását édesapjától vette át. Az alapkezelőt még nagyapja alapította 1946-ban. A cégben 24,5 százalékos részesedést birtokol. Tavaly önálló platformot hozott létre a kriptovaluták számára, ahol intézményi befektetők kereskedhetnek bitcoinnal és ethereummal.

6. Melinda Gates – a Bill & Melinda Gates Foundation társelnöke, 55 éves

Melinda Gates, a Bill & Melinda Gates Foundation társelnöke Forrás: AFP/Getty Images/Bryan Bedder

A férjével, Bill Gatesszel 2000-ben létrehozott alapítvány a világ legnagyobb jótékonysági szervezete, amely 40 milliárd dollárral gazdálkodik. Melinda Gatesnek egyre inkább meghatározó szerep jut az alapítvány stratégiájának alakításában.

5. Mary Barra – a General Motors elnök-vezérigazgatója, 57 éves

A General Motors elnök-vezérigazgatója, Mary Barra Forrás: AFP/Getty Images/Bill Pugliano

2014 óta irányítja az amerikai autógyártót, azóta több milliárd dollárt invesztált elektromos autó-fejlesztésekbe, önvezető autókba és az autómegosztással foglalkozó Maven elnevezésű cégbe. Tavaly 21,9 millió dollárt keresett, amivel a három nagy amerikai autóipari vállalat legjobban fizetett vezetője volt.

4. Ursula von der Leyen – az Európai Bizottság elnöke, 61 éves

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Nemrégiben nevezték ki az Európai Bizottság élére, amely az Európai Unió politikailag függetlenséget élvező végrehajtó szerve. Ő az első nő, aki ezt a felelősségteljes pozíciót betölti, amelynek jogalkotó tevékenysége több mint 500 millió uniós állampolgár életére van kihatással. 2005 és 2019 között Angela Merkel kabinetjének tagja volt, az utolsó hat évben a német védelmi tárcát irányította. Von der Leyen irányítása alatt az Európai Bizottságnak jelenleg 11 női és 15 férfi tagja van.

3. Nancy Pelosi – az Egyesült Államok képviselőházának tagja és elnöke, 79 éves

Az Egyesült Államok képviselőházának elnöke, Nancy Pelosi Forrás: AFP/Getty Images/Bennett Raglin

Nancy Pelosi az amerikai képviselőház 52. elnöke, amivel a legmagasabb rangú nőnek számít az USA-ban. Korábban, 2007 és 2011 között már betöltötte ezt a pozíciót.

2. Christine Lagarde – az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, 63 éves

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke Forrás: AFP/Elmar Kremser/Sven Simon

Novembertől irányítja az EKB-t, ő az első nő ebben a pozícióban. Ő felelős az unió pénzügyi politikájáért egy politikailag bizonytalan időszakban, amikor a gazdaságban a lassulás jelei mutatkoznak. 2011 és 2019 között a világ pénzügyi stabilitását biztosítani hivatott Nemzetközi Valutaalap elnöke volt, szintén első nőként töltötte be ezt a pozíciót.

1. Angela Merkel – Németország kancellárja, 65 éves

Németország kancellárja, Angela Merkel Forrás: AFP/Aris Oikonomou

Angela Merkel megválasztásakor Németország történetének első női kancellárja lett, s immár a negyedik ciklusát viszi. Tavaly novemberben lemondott pártja, a Kereszténydemokrata Unió elnöki posztjáról, és bejelentette, hogy a kancellári tisztségre sem pályázik a jövőben. Politikai megítélése elsősorban a migránsválságban játszott szerepe miatt az utóbbi időben egyre ellentmondásosabbá vált. A Forbes által az idén 16. alkalommal elkészített listán Merkel 14-szer szerepelt, és ezúttal már a kilencedszer végez az első helyen.