A maffia irányíthatja a teniszmeccsek eredményét

Sportfogadás
A gambler fills a betting card during the 2017 Durban July horse race in Durban, on July 1, 2017. / AFP PHOTO / MARCO LONGARI
Vágólapra másolva!
Egy sportfogadásokra specializálódott örmény maffia irányítja a teniszmeccsek eredményeit a német sajtó információi szerint. Úgy tudni, jóval több mint 100 játékos érintett, egy közülük a világranglista első 30 helyezettje között van.
Vágólapra másolva!

A német ZDF és a die Welt írt arról a csalássorozatról, amely mögött egy örmény bűnözői csoport áll. A tennis365.com szerint

állítólag 135 teniszező keveredhetett bele az ügybe, köztük egy három ATP-címmel rendelkező játékos, aki a világ 30 legjobb teniszezője között van.

A tennisnet.com pedig megemlíti egy német teniszező, Max H. nevét is a csalásokkal kapcsolatban. A maffia leginkább szegényebb országokból származó, még karrierjük elején járó játékosokat igyekezett behálózni.

Az FBI jelenleg hét országban nyomoz, a többi közt Belgiumban, Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban is.

A panarmenian.net idézi a belga főügyészt, Eric Bisschopot, akinek elmondása szerint egy jól szervezett bűnözői hálózattal állnak szemben, akik meglehetősen találékony módon igyekeztek manipulálni teniszmeccsek eredményeit.

Hatalmas tömegeket vonz a tenisz Forrás: We Are Tennis

A módszerük gyakran az volt, hogy csupán kis összegű fogadásokat kötöttek – igaz, azokból több százat - olyan mérkőzésekre, amelyek eredményét előre „megbundázták”. Így összességében egy-egy ilyen fogadás után több ezer eurós nyereményt vehettek fel.

A különböző hírforrások egyelőre egyetlen játékost, az argentin Marco Trungellitit nevezik meg, akiről biztosan lehet tudni, hogy kapcsolatban állt az örmény maffiával. A botrány egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor Spanyolországban letartóztattak néhány örmény személyt azzal a gyanúval, hogy sportfogadási csalásokat követtek el. Később kiderült, hogy valójában egy nemzetközi bűnszervezet tagjai.

A maffiózók hihetetlen összegeket kerestek teniszezők megvesztegetésével Forrás: AFP/Marco Longari

Nem ez az első teniszbotrány. A vegasodds.com például beszámol arról, hogy a sportágban az ilyen visszaélések ellen fellépő szervezet, a Tennis Integrity Unit (TIU)

idén már több mint 20 teniszező játékjogát függesztette fel.

Tavaly az argentin Nicolas Kickert bűnösnek találták csalás vádjában, ugyanígy az egyiptomi Karim Hossamot is, utóbbit végleg eltiltották a játéktól. Nagy sztárok is érintettek vesztegetési ügyekben.

A legismertebb Novak Djokovic esete, aki 2016-ban egy interjúban azt nyilatkozta, hogy 200 ezer dollárt kínáltak neki, ha elveszít egy meccset az Ausztrál Openen.

Napjainkra a sport manipulálása milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát, és szakértők szerint tavaly nagyjából 1600 milliárd euróra tehető a globális sportfogadásban megmozgatott összeg. Ebből rengeteg pénz jutott maffia hálózatokhoz és kifejezetten sportfogadási csalásra specializálódott bűnszervezetekhez.