Megakadályoznák a Nutella gyártójának ültetvény-bővítését Olaszországban

A Ferrero híres terméke, a Nutella
A Ferrero híres terméke, a Nutella
Vágólapra másolva!
Az olaszországi Alfina-fennsík szélén, egy mezőkkel körülvett kastély áll Orvieto és a Bolsena-tó között, amelyben Alice Rohrwacher, olasz rendező készítette díjnyertes filmjét a "Csodák"-at. Hosszú távollét után Rohrwacher visszatért, de azt látta, hogy „a mezők, sövények és fák eltűntek, hogy a mogyoró ültetvényeknek adják át a helyüket, ameddig csak a szem ellát" - írta Umbria és a szomszédos Lazio regionális vezető politikusainak.
Vágólapra másolva!

A kastély körül 200 hektárt különítettek el intenzív mogyoró-termesztésre - mondta Vittorio Fagioli, egy helyi környezetvédő. Ez nagyrészt kielégíti a világ étvágyát a cukros dió- és csokoládégyártó Nutella termékeihez, elősegítve a Ferrero multinacionálissá válását, tavaly 10 milliárd eurós árbevételt érve el.

A helyi mezőgazdasági konzorciummal kötött megállapodás értelmében 2023-ig 700 hektárt kell átadni a mogyorótermesztésnek.

Ez egy olyan terv része, amely az olaszországi mogyorótermesztésre szánt területet 70 ezerről 90 ezer hektárra növeli, kiterjesztve a művelést Umbria és más régiókra egyaránt.

A helyi környezetvédők megakadályoznák a Nutella gyártójának mogyoróültetvény-terjeszkedését Olaszországban Forrás: Justin Sullivan / Getty Images

Az Alfina fennsíkon viszont erőteljes ellenállásba ütközött a terv.

Fagioli azt mondja, hogy minden fának napi 30 liter vízre lesz szüksége, továbbá peszticidekre, hogy visszatartsa a betegségeket és a kártevőket, továbbá műtrágyára, hogy bő legyen a termés. A környezetvédők attól tartanak, hogy ezeket a kémiai vegyületeket a Bolsena-tóba engednék, amely vizének legnagyobb részét a fennsíkról kapja.

A Ferrero nem ért egyet ezzel, szerinte a mogyorótermesztés a Bolsena-tó környékén marginális, ráadásul az olajbogyónak, a szőlőnek és az almának sokkal több kémiai vegyületre van szüksége.

Forrás: Economist.com