Így spórolhatunk sokat a fűtésnél

kandalló tűz tél Így varázsolhatsz hangulatos meleget az otthonodba
Vágólapra másolva!
Házépítésnél vagy lakásfelújításnál is erősen érdemes elgondolkodni azon, hogy a Magyarországon megszokott radiátoros vagy konvektoros megoldás helyett a padlófűtést válasszuk. Az biztos, hogy sokat lehet vele spórolni, de néhány tényezőre oda kell figyelni, mielőtt belevágunk.
Vágólapra másolva!

A padlófűtésnek számos előnye van a radiátoros és konvektoros fűtéssel szemben.

Az egyik legfontosabb, hogy egy adott hőmérséklet eléréséhez mintegy 15-25 százalékkal kevesebb energiát használ, vagyis ennyit lehet vele spórolni a fűtésszámlán

- hívják fel a figyelmet a Napi.hu cikkében a Gépész Holding szakértői.

A padlófűtésnél értelemszerűen nincsenek radiátorok, amelyek bár nem foglalnak sok helyet, a lakberendezésbe annál inkább "beleszólnak". A padlófűtés nem igényel sok karbantartást, hosszú hibamentes működéssel számolhatunk vele. Emellett igény szerint kombinálható más fűtésrendszerekkel is.

Sokan tartanak az általa felkavart portól, azonban a felületfűtés egyenletes hőelosztásával a levegő megállhat és mind a por, mind pedig a poratka aránya csökken a levegőben. Az egyenletes fűtés emellett a penészfoltok kialakulását is meggátolja.

Forrás: Shutterstock

Több dologra is figyelni kell az ilyen fűtésrendszer kialakításakor.

Amikor utólag építünk be padlófűtést, akkor a padlót - értelemszerűen - fel kell szedni és az magasabbra is fog kerülni a munka végeztével.

Lehet, hogy emiatt az ajtókat is magasabbra kell vésetni, illetve a padlótól plafonig érő beépített bútorokat is át kell szabni. Ezt komolyan kell venni és számolni a többletmunkákkal, illetve költségekkel.

A kazánt is ellenőrizni kell, ugyanis ha nem megfelelő, akkor nem lesz olyan energiatakarékos rendszer, mint reméltük. A kondenzációs kazánok remek társai a padlófűtésnek. Ehhez a rendszerhez a könnyen melegedő és jó hőtartó hidegburkolat az ideális (a gresslap és a kerámia egyaránt). A csiszolt vagy látszóbeton szintén alkalmazható vele.

A padlófűtéshez a könnyen melegedő és jó hőtartó hidegburkolat az ideális Fotó: Kiss József - Origo

A parketta esetében azonban fontos tudni, hogy minél vastagabb, annál kevésbé hagyja érvényesülni a padlófűtést.

A rendszer hatásfoka 5-10 százalékkal lesz rosszabb. A Gépész szakértői szerint nem zárja ki egymást a kettő de biztos, hogy bizonyos kompromisszumot kell kötni.

Hasonló a helyzet a szalagparkettával és a laminált padlóval, bár a hőveszteség kisebb, mint a parkettánál. Alacsony hősugárzási képességgel bír a szőnyegpadló és a hajópadló is, ezért ebben az esetben alaposan meg kell fontolni a padlófűtés beépítését.

Ennek a fűtési típusnak olyan további előnyei is lehetnek, mint hogy a kúszó-mászó babák kisebb eséllyel fáznak fel egy padlófűtéses lakásban, a macskának sem kell a radiátorra feküdnie, bárhol elterülhet és gyorsabban szárad a felmosás.