Évek óta nem látott csúcsra ugrott a kávé ára

kakaó, kávé, tea, fair trade
Illustration: a cup with coffee beans, 29 Mar 2017 | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A kávé határidős jegyzése 2015 óta nem látott egynapos emelkedést produkált. Ez azonban nem akkora meglepetés, ha azt nézzük, hogy a nyersanyag idén már 38 százalékkal drágult.
Vágólapra másolva!

A kávé határidős (2020. márciusi szállítás) jegyzése hétfőn 7 százalékkal emelkedett. Ilyen egynapos emelkedésre 2015 óta nem volt példa. Ezzel együtt a kávé árfolyama manapság 3 éves csúcs körül mozog, és idén eddig már 38 százalékot emelkedett – írja a CNBC.

Az idei év általánosan is látványos drágulást hozott a kávépiacon, ami elsősorban a kínálati hiánynak tudható be.

A legnagyobb globális termelőnek számító Brazíliában ugyanis idén kevesebb kávét termelnek. Ez egyébként nem meglepő a dél-amerikai országban, ahol kétéves termelési ciklusok vannak, vagyis jövőre akár rekord erős kitermelés is jöhet. Emellett a térség kávétermelői általában is nehéz helyzetben vannak, mivel Dél- és Latin-Amerikában idén a vártnál kisebb volt a csapadékmennyiség, ami lehúzta a termést.

A kávé határidős jegyzésének idei alakulása Forrás: Investing.com

Mindeközben a kereslet kitartóan magas. A fogyasztók pedig túlzott nyugalomba ringatták magukat, abban bízva, hogy a piaci árak hosszú ideig alacsonyan maradnak.

A kávéfogyasztás tehát igen erős, ami most már elkezdett idegességet okozni a piacokon

– mondta Rodrigo Costa, a Comexim USA kereskedési igazgatója.

Emellett a legfrissebb adatokból az látszik, hogy a brazil kávétartalékok hétfőig 975 zsákra csökkentek, ami azt jelenti, hogy igencsak beszakadtak a világ legnagyobb termelőjének tartalékai.

Jeff Kilburg, a KKM Financial vezetője egészen odáig ment, hogy kijelentette,

A farmerek körében ugyanis egyre erősebb az azzal kapcsolatos aggodalom, hogy nem fogják tudni szállítani az árukat megfelelő mennyiségben. Ez pedig egyre inkább meglátszik a tőzsdei árazásokon is.