Ezek az évtized legjobban teljesítő részvényei

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A 2010-es évek komoly izgalmakat és elég nagy profitokat hoztak az amerikai részvénybefektetőknek. Az S&P 500 index közel 200 százalékot szárnyalt, de voltak olyan papírok, amelyek kiugróan jól teljesítettek. Íme, a Wall Street legjobban forgó részvényei az elmúlt évtizedből.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedben az S&P 500 amerikai részvényindex összesen 185 százalékot emelkedett, köszönhetően nagyrészt a valaha volt leghosszabb ideig tartó amerikai gazdasági növekedési időszaknak. Voltak azonban részvények, melyek nemcsak meghaladták ezt a közel 200 százalékos eredményt, de olyan elképesztő mértékű emelkedést produkáltak, hogy hozzájuk képest a 185 százalék nevetségesen kevésnek számít. A CNBC összegyűjtötte, mely vállalatok teljesítettek a legjobban a 2010-es években.

A mögöttünk álló 10 év a 2008-as gazdasági válságból való kilábalás időszakát jelentette. Az USA különösen jól teljesített ebben az időszakban, és ez meglátszott a részvénypiacán is.

Az S&P 500 index mindössze két veszteséges évet produkált az egyébként töretlen növekedés mellett. Ami pedig jól látszik, hogy az évtized legnagyobb sztárja a technológiai szektor volt. Az iparág mindenki mást simán maga mögé szorított – az abszolút nyertesek a félvezetőkben utazó cégek voltak, köszönhetően a felhőlapú technológiák és az adatközpontok felfutásának.

A részvénypiac királya

Az egyes részvényeket tekintve azonban nem egy félvezetőgyártó nyert, hanem a Netflix, amely gyakorlatilag forradalmasította a nyugati mozgókép-forgalmazást. Talán még így is meglepő lehet azonban, hogy a cég részvénye 10 év alatt 3726,2 százalékot drágult. Ez azt jelenti, hogy míg 2010-ben a papírja 7 dolláron forgott, mára az árfolyam eléri a 300 dollárt.

A Netflix részvényének alakulása az elmúlt 10 évben Forrás: Investing.com

A Netflix piaci értéke mára 130,8 milliárd dollárig emelkedett, ráadásul a Wall Street egyik kedvenc részvényének számít – az elemzők döntő többsége vételi javaslatot fogalmaz meg a papírra. Nem mellékesen pedig

az elemzői prognózisok szerint a Netflix a következő 12 hónapban újabb 20 százalékot ralizhat.

Az előttünk álló 12 hónapra megfogalmazott átlagár 365,07 dollár.

A chipek uralma

A toplista további szereplőit nézve azonban már jól látszik, hogy a félvezetőgyártók igen nagy számban képviseltetik magukat az élbolyban.

Az olyan sztárok, mint Broadcom és a Nvidia egyaránt felkerültek a listára, 1982, illetve 1411 százalékos emelkedéssel.

A Broadcom papírja 2010 elején 17 dolláron forgott, mára 327 dollárt ért. A Nvidia esetében 18 dollárról sikerült fölmenni 224 dollárig.

Hasítottak a félvezetőgyártók az elmúlt évtizedben Forrás: AFP/Imaginechina/Chen bin

A Broadcom egyébként 124 milliárd dolláros piaci értékkel bír, és chipeket gyárt okostelefonokhoz, felhőalapú adatközpontokhoz, valamint telekommunikációs tárolóeszközökhöz. Az Nvidia a közel 130 milliárdos piaci értékét a grafikus processzorokkal és chipekkel hozta össze, és ott van a játékiparban, a kriptovalutákban és az önvezető járművekben is.

A Broadcom azonban csak a toplista negyedik, míg az Nvidia a tízedik helyére tudott befutni.

A Netflix mögött az ezüstérmet egy sokkal kevésbé ismert vállalat, a MarketAxess szerezte meg.

A társaság éllovas az online vállalati kötvénykereskedésekhez nyújtott platformjával a területén, és az elmúlt 10 évben a részvénye 2770 százalékot drágult. A háttérben itt egy technikai kérdés áll. Részvényekkel ugyanis már a 2000-es évek előtt is kereskedtek elektronikusan, de a kötvénypiac hagyományosan sokkal nehezebb terepnek számít. A MarketAxess platformja itt szállt be az újításával, amit a befektetők is díjaztak. A cég piaci értéke egyébként 14 milliárd dollár, de a FactSet adatai szerint az elemzők csökkenést várnak a vállalattól a következő 12 hónapban.

Az S&P 500 index teljesítménye az elmúlt évtizedben Forrás: Investing.com

Az S&P 500 index éllovasainak top10-es listája így áll össze (zárójelben a 10 éves hozam): Netflix (3726 százalék), MarketAxess Holdings (2770 százalék), ABIOMED (2009 százalék), Broadcom (1983 százalék), Regeneron Pharmaceuticals (1827 százalék), United Rentals (1557 százalék), Take-Two Interactive Software (1499 százalék), TransDigm Group (1435 százalék), Align Technology (1432 százalék), NVIDIA (1412 százalék).

Győztesek az indexen túlról

Noha a Netflix 10 éves eredménye lenyűgöző, a műsorstreaming szolgáltató mégsem ért föl az amerikai részvénypiac csúcsára, ha kitekintünk az S&P 500 indexből. A legalább 10 milliárd dolláros piaci értékkel bíró cégek közül ugyanis ketten is megelőzték. A Domino's Pizza 3753 százalékos emelkedéssel, illetve a győztes Neurocrine Biosciences 5308 százalékos, csillagászati drágulással.

A Neurocrine Biosciences gyógyszeripari vállalat részvénye az évtized elején még 2,5 dolláron forgott, míg mára az ára eléri a 110 dollárt.

Talán még ennél is izgalmasabb azonban a Domino's pizzéria esete, amely az évtized egyik legnagyobb fordulatát hozta. A pizzérialánc részvénye 2010 elején 10 dollár alatt volt, míg mára elérte a 286 dollárt. A vállalat piaci értéke 12,13 milliárd dollár. Amikor Patrick Doyle 2010-ben a vállalat élére került, nem csupán a pizza ízét javította föl, de hatalmas összegeket fordított az online rendelések fejlesztésére és az internetes promócióra is.

A Domino's Pizza az évtized egyik legnagyobb fordulatát hajtotta végre Forrás: AFP/Scott Olson

Míg a Domino's pizzáit korábban sokan lesajnálták, az újítások és fejlesztések eredményeként a vállalat éllovasa lett az amerikai pizza-házhozszállításnak, és jelenleg 30 százalékos részesedése van a teljes amerikai piacon. Ezt figyelembe véve pedig az sem véletlen, hogy több elemző arra számít, a következő évtized egyik legérdekesebb kérdése az lesz, hogy a külsős ételkiszállító cégek (pl. az Uber Eats) mennyire alakítják át az iparágat.