A héten bankoljon, mert hat napig zárva lesznek a bankok

Nagy kamatokkal nyomulnak a kis bankok
Csorvás, 2012. május 18. Egy plüssméhecske a Gádoros és Vidéke Takarékszövetkezet csorvási kirendeltségén
Vágólapra másolva!
A munkanapok átcsoportosítása miatt december 21. szombattól december 29. vasárnapig, azaz kilenc napon át egyetlen munkanap lesz, december 23-a hétfő. Ezt követően hat nap következik, amikor nem tudunk ügyeket intézni. Igaz ez a pénzügyeinkre is, így aki szeretne bármit elintézni, az számoljon a hatnapos banki zárva tartással is. Ez idő alatt több banknál telefonos ügyintézésre sem lesz mód.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten célszerű elintézni a bankügyeket, mert

december 21. szombattól már csak a december 23. lesz az egyetlen munkanap kilenc napon át.

A bankok honlapjain és a fiókok bejáratán is elérhetők az ünnepi időszak nyitvatartási rendje. December 23-án hétfőn szokásos hétfői nyitva tartás lesz, ahogy december 30-án hétfőn is. Az év utolsó napján, december 31-én kedden viszont a szokásosnál előbb zárhatnak a bankok, így célszerű nem az utolsó pillanatra hagyni az ügyintézést. Az év utolsó napja egyébként munkanap, így aznap is van mód a bankügyek intézésére, és az átutalások is célba érnek.

Aki viszont még karácsony előtt szeretne letudni egy pénzátutalást, annak legkésőbb december 23-án hétfőn, a 17 órás ciklussal el kell küldenie a pénzt. A bankok viszont ezen idő előtt akár fél-háromnegyed órával is lezárhatják az aznapi átutalásokat,

így legkésőbb december 23-án 16 óráig célszerű átküldeni azokat az átutalásokat, amelyek aznap kell célba érjenek.

Ezek az átutalások még aznap megérkeznek majd a címzettekhez, de ha valaki kicsúszik a határidőből, annak a jóváírásra hét napot kell várnia, december 30. hétfő reggelig.

Ez a határidő a belföldi, két bank közötti átutalásokra vonatkozik.

A bankokon belüli átutalások viszont általában éjjel és hétvégén is működnek már, így a karácsonyi szünetekben is.

Ugyancsak elérhetők lesznek az azonnali jóváírást biztosító ATM-ek, így például egy internetes bankkártyás vásárláshoz ezekkel a gépekkel még akár a karácsony kellős közepén is tudunk pénzt tenni a számlánkra.

2019. december 21. szombattól kilenc napon át csak egy nap lesznek nyitva a bankok, december 23-án hétfőn - utána legközelebb csak egy hét múlva, december 30-án hétfőn Forrás: Origo

Szintén célszerű figyelni arra, hogy

az egyes, 2019. évi adókedvezményekre jogosító befizetéseknek 2019. december 31-én munkaidőben meg kell érkezniük.

Ilyenek az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések, az egészségpénztári befizetések, a támogatott nyugdíjbiztosítások, a nyugdíj-előtakarékossági számlákra (nyesz) indított befizetések is, továbbá a babakötvény.

Nemcsak azoknak célszerű azonban még idén elintézni a pénzügyeiket, akik valamilyen idei kedvezménytől esnek el, hanem azoknak is, akik valamilyen jövő évben már nem érvényes kedvezménytől esnének el.

Ilyen lehet például a babaváró támogatás, vagy a támogatott forint lakáshitel, illetve a változóról fix kamatozásúra váltott hitelek, hiszen ezeknél január 1-től új referenciakamatokkal történik majd a fizetendő hitelkamat felszámítása. A jövőbeli hitelkamatok még nem ismertek, csak az, hogy a hitelkamatok jelenleg történelmi mélyponton vannak. Ezeknél a termékeknél azonban a határidő nem egy egyszerű befizetésre, hanem a szerződéskötésre vonatkozik, így

minél gyorsabban célszerű beadni a szükséges dokumentumokat, méghozzá hiánytalanul, mert a banki bírálat is igénybe vesz néhány munkanapot.

A bankoknál az ünnepek alatti bankszünnapokon egyedül az internetbankokkal, mobilapplikációkkal és a bankkártyákkal lehet majd ügyeket intézni, már természetesen csak azokat, melyeket ezekkel el tudunk intézni.

Sok bank még telefonon sem nyújt ügyintézési lehetőséget bankszünnapon, így ezekre sem lehet támaszkodni.

A hitelintézeteknek ugyanakkor kötelességük a bankkártya letiltására egy állandóan működő telefonos elérhetőséget biztosítani, így a bankkártyát természetesen éjjel-nappal letilthatjuk majd az ünnepek alatt telefonon is.

Forrás: Napi.hu