Mentőövet dobott az olasz kormány egy csődbe ment banknak

bankcsőd illusztráció
Vágólapra másolva!
Majdnem egymilliárd eurót ad a Dél-Olaszország legnagyobb pénzintézeteként ismert Banca Popolare di Barinak a római kormány.
Vágólapra másolva!

A hétfői piacnyitás előtti utolsó órákban nyilvánosságra hozott döntés értelmében a csődbe ment bank 900 millió eurós mentőövet kap.

Hivatalosan nem állami segítségről van szó,

mivel az összeget a gazdasági minisztériumhoz tartozó egyik befektetési alap kapja meg, és ez tőkeemelést hajt végre a Popolare di Barinál.

Illusztráció Forrás: Wikimedia Commons

A beavatkozás elkerülhetetlenné vált, miután a Banca d'Italia jegybank pénteken felügyelet alá vonta a Popolare di Barit.

A több mint 3 ezer dolgozót és 70 ezer kisbefektetőt számláló Popolare di Bari Dél-Olaszország legnagyobb, szövetkezeti hitelintézete, amely a tavalyi évet több mint 400 millió euró veszteséggel zárta.

A bank bedőlése magával rántotta volna egész Puglia tartomány gazdaságát,

amelyet az utóbbi hónapokban már a tarantói acélgyár helyzete is térdre kényszerített. Európa legnagyobb acélgyárát bezárás és több ezer dolgozó elbocsátása fenyegeti.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A bankmentés kisebb kormányválsághoz vezetett, mivel az Öt Csillag Mozgalom (M5S) populista kormánypárt ellenezte a "bankárok segítését".

– jelentette ki Luigi Di Maio az M5S vezetője. Feszültség keletkezett kormány és jegybank között is a késői beavatkozás miatt.

Ezzel egy időben a római felsőházban hétfőn kezdődik a jövő évi költségvetési csomag szavazása, melyet a kormány bizalmi szavazásra bocsát. A javaslatok között szerepel a pénzügyi tranzakciókra kivethető ún.Tobin-adó bevezetése is.