Egy nagybank mostantól nem ad pénzt az Északi-sarkvidék megfúrására

Arktisz, olaj
AT SEA, RUSSIA - MAY 8 : The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform is seen at Pechora Sea, Russia on May 8, 2016. Prirazlomnaya is the world's first operational Arctic rig that process oil drilling, production and storage, end product processing and loading. Sergey Anisimov / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Új fenntarthatósági irányelveket tett közzé az amerikai Goldman Sachs pénzintézet, melyek alapján a jövőben nem ad pénzt az északi sarkvidéken zajló olajfúrási munkálatokra, és szénkitermelési projekteket is csak igen korlátozottan támogat - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

A bank az első olyan, a nagy amerikai pénzintézetek sorában, amely az olaj- és gázipar szereplői számára, "kitermelési tiltott zónákat" határoz meg. A vállalat egyúttal az is közölte, a továbbiakban nem fog a világ "bármilyen részén" szénkitermelési projektekbe fektetni.

A bank közleményében leszögezte, elfogadják azt a tudományos konszenzust, amely a klímakrízisről szól, ami alapján "ez most egyike a XXI. század legsürgetőbb fenntarthatósági kihívásainak."

A bankház közölte, a jövőben sokkal hatékonyabban kívánnak fellépni a klímaváltozás hatásainak menedzselése érdekében, például az időjárási szélsőségekhez köthető úgynevezett katasztrófa-kötvények megvásárlásával. A nagy járványokhoz, természeti csapásokhoz köthető katasztófa-kötvények hátteréről az Origo ebben a cikkében írt.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Sergey Anisimov

Környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a Goldman Sachs bejelentését, kiemelve, hogy a pénzintézet az első olyan amerikai bank, amely földrajzi értelemben "tiltott zónákat" határoz meg a fosszilis energiahordozók kitermelésében érdekelt vállalatoknak. Ugyanakkor hozzátették, más bankoknak is azonnal követniük kellene példát, például a JP Morgan Chase-nek, amely globális viszonylatban a szénhidrogénipar legnagyobb banki finanszírozója.

Ha más bankok is hasonló döntést hoznának, akkor a szénkitermelés finanszírozása "banktalanná" válna

- véli az egyik szervezet vezetője.

A szén egyébként továbbra is az egyik legtöbb pénzügyi hátteret kapó energiahordozó a világon. Egy elemzés szerint a párizsi klímaegyezmény óta, a szénnel és más fosszilis hordozókkal foglalkozó vállalatok,

összesen 700 milliárd dollárnyi forrást kaptak a legnagyobb befektetési bankoktól.

Ebből a legnagyobb finanszírozó a JP Morgan Chase volt, amely 75 milliárd dollárt adott többek között épp az északi sarkkört érintő olaj- és gázfeltáró munkálatokra 2016 óta.

Az ugyanakkor biztos, hogy a Goldman Sachs sem vonul ki teljesen az olajiparból, pusztán a közvetlen finanszírozásra mond nemet a jövőben. A bank például a múlt nyáron erőteljesen lobbizott azért, hogy szerephez jusson a Saudi Aramco tőzsdére lépésénél, amely a világ legnagyobb, állami tulajdonban álló környezetszennyező vállalata.