Teljesen leállhat a Boeing 737 Max gyártása

Boeing 737 MAX
Vágólapra másolva!
A hét elején zuhanni kezdtek a Boeing részvényei, mivel a vállalat hamarosan döntést hoz arról, hogy csökkenti vagy teljesen leállítja a 737 Max gyártását. A vállalat arra számított, hogy még 2019-ben felszállhatnak ezek a típusok, azonban erre már legkorábban csak 2020-ban lesz lehetőség, ráadásul a befektetőket is figyelmeztették és felkészítették őket egy esetleges teljes gyártási stopra.
Vágólapra másolva!

A Boeing 737 Max gépek repülési tilalma jóval tovább tart, mint amire a vállalat számított, ezért Dennis Muilenburg, a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy hamarosan döntés születik ezen típus gyártásának lassításáról vagy szüneteltetéséről. Kiemelte, hogy továbbra is szoros együttműködésben dolgoznak az amerikai légügyi hatósággal (FAA) annak érdekében, hogy a 737 Max gépek mihamarabb visszaállhassanak a forgalomba.

A Boeing áprilisban már 20 százalékkal visszavette a 737 Max gyártását, ami azt jelentette, hogy a havi 52 repülőgépről 42-re csökkent a termelés.

A Boeing korábban optimista volt és a cégnél úgy gondolták, hogy a típus még idén felszállhat, azonban nemrégiben már arról lehetett hallani a repülőgép gyártó háza tájáról, hogy a legkorábbi időpont a 737 Max gépek visszatérésére 2020 lesz.

Boeing 737 MAX Forrás: Youtube/Boeing

Amennyiben a cég úgy dönt, hogy tovább csökkenti a gépek gyártását, úgy tovább nőhet a rájuk nehezedő pénzügyi teher, hiszen a 737 Max gépekre vonatkozó tilalom miatt tígy is több mint 5 milliárd dollár kompenzációt kellett fizetniük a légitársaságoknak.