Kedden lehet utoljára régi tízezressel fizetni

forint, bankjegy
Vágólapra másolva!
A régi tízezer forintos bankjegyek, amelyek oly hosszú időn keresztül szolgáltak minket, január 1-jétől a kereskedelmi forgalomban már nem lesznek használhatók. Ezzel gyakorlatilag lezárul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) öt évvel ezelőtt megindított bankjegycsereprogramjának legutolsó fejezete is, amelynek keretében az elmúlt időszakban a legmodernebb pénznyomtatási technológiával és a legkorszerűbb biztonsági megoldásokkal készült forintbankjegyeket vezettek be a régiek helyett.
Vágólapra másolva!

A forgalomból most kivonásra kerülő tízezer forintosok azonban nem vesztik el végleg az értéküket.

A bevonási határnapig be nem cserélt bankjegyek a bankokban és postafiókokban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Ez a határidő nem hosszabbítható meg.

Fontos tudnivaló, hogy a bankok és a posta az átváltást egyéb szolgáltatások (például számlavezetés) igénybevételéhez köthetik, továbbá díjat is felszámíthatnak érte.

Végéhez ért az MNB forintbankjegycsere-programja Forrás: Shutterstock

A jegybank 2014-ben indította el bankjegycsereprogramját, amelynek során fokozatosan felfrissítette a forgalomban lévő bankjegyeket,

miután azok már nem feleltek meg a kor biztonságtechnikai elvárásainak. A hamisításokkal kapcsolatban kedvező fejlemény, hogy az utóbbi években az egymillió bankjegyre jutó hamisítások száma 1 volt tavaly, míg korábban még 40-50 környékén állt ez a mutató.

Az új forintbankjegyek forgalomba hozatalának folyamata idén február 1-jén zárult le, amikor megérkezett az új ötszáz forintos.

Ennek régi változatával még 2019. október 31-ig lehetett fizetni.

Megújított tízezer forintos bankjegyek Forrás: MTI/Oláh Tibor

A megújított tízezer forintosok egyébként 2014 decemberében jelentek meg a forgalomban. Az elmúlt években mind a két változatot használhattuk, ám az új tízezer forintos bankjegyek dinamikusan terjedtek.

Egy ötéves folyamat végére ért most az MNB: fél évtized alatt 900 millió megújított bankjegyet gyártottak le, és 350 millió régit vontak be.

A december közepi adatok szerint a régi bankjegyeknek mindössze a 4 százaléka nem érkezett még vissza a jegybankba.

Érdekesség, hogy a magyar gazdaság készpénzintenzív gazdaság: a GDP-hez viszonyítva az MNB adatai szerint 14-15 százalékos a készpénz aránya, ami rekordmagasnak számít. A forgalomban lévő bankjegyek mennyisége 2013 és 2019 között több mint 60 százalékkal nőtt.