1,1 milliárd forintos büntetést kapott a Vodafone

népszerű márkák galéria, vodafone
09 May 2018, Germany, Duesseldorf: The Vodafone logo in front of the headquarters of Vodafone Germany. Vodafone plans to buy large parts of the British broadband provider Liberty Global, among them the German cable network operator Unitymedia. According to Vodafone, the two companies agreed on a buying price of 18.4 billion euros. Photo: Federico Gambarini/dpa
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone megalapozatlanul állította piacelsőségét „Európa legnagyobb 4G partnerhálózata" és „Európa legnagyobb 4G hálózata" szlogenjeivel. A vállalkozásnak emiatt 1 milliárd 176 millió forintos bírságot kell fizetnie. A Vodafone a legmesszebbmenőkig nem ért egyet a GVH döntésével, és jogorvoslatért bírósághoz fordul.
Vágólapra másolva!

A Vodafone Magyarország Zrt. 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között a

„Csatlakozz Európa legnagyobb 4G partnerhálózatához!" és a „Csatlakozz Európa legnagyobb 4G hálózatához!" szlogenekkel népszerűsítette szolgáltatását.

Vodafone Forrás: AFP/Federico Gambarini

A versenyhivatali eljárás során a szolgáltató nem tudta igazolni, hogy hálózatán keresztül valóban Európa területének a versenytársainál nagyobb része volt elérhető. A hatóság döntése alapján

így a kérdéses hirdetések megalapozatlanul állították a vállalkozás piacelsőségét

a szolgáltatás egy lényeges jellemzőjét, a hálózati lefedettséget tekintve, vagyis az érintett állítások a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütköztek.

A GVH 1 milliárd 176 millió forint bírságot szabott ki a Vodafone-ra.

A vállalkozás az elmúlt tíz évben összesen 12 alkalommal folytatott tisztességtelen, jogsértő kereskedelmi gyakorlatot a fogyasztókkal szemben, és ezek között több piacelsőségi állítás is volt.

A Vodafone délután reagált a bírságra, közleményében azt írja a cég, hogy a Vodafone a legmesszebbmenőkig nem ért egyet a GVH döntésével, és jogorvoslatért bírósághoz fordul.